Hexagon, på svenska

Det här är tänkt som ett komplement till den engelska beskrivningen som finns här. Dock har jag gjort några smärre ändringar i mina hexagoner, så mönsterbeskrivningen är inte exakt det som syns på bilderna. Bildserien kan i sin ensamhet användas som beskrivning om man så önskar.

Börja med att lägga upp 5 lm


Slut lm-kedjan till en ring, men hjälp av en sm. Lägg upp 3 lm (dessa 3 lm räknas som 1 st).


Virka en stolpe och gör en lm.


Nu virkas *2 st, 1 lm* 11 gånger. Du ska ha totalt 12 grupper med 2 st i varje.


Slut varvet med en sm i den tredje lm som började varvet.


För att få ett snyggt färgbyte, brukar jag virka sm i stolparna fram till första lm-bågen (dvs lm mellan alla grupper om 2 st på förra varvet) och sen sticka in virknålen som för att göra en sm i lm-bågen. Istället för att göra den sm med gamla färgen, så tar jag upp och avslutar sm med den nya färgen. Gör 3 lm.


I samma lm-båge virkas 1 st, 1 lm. På resten av varvet virkas i varje lm-båge *2 st, 1 lm*


Slut varvet med en sm, på samma sätt som på föregående varv. Virka sm i st fram till första lm-bågen, och byt färg. Virka 3 lm, och 2 st i lm-bågen.


Nu virkas i varje lm-båge *3 st, 1 lm* Slut varvet med en sm, precis som förut. Virka sm i st fram till första lm-bågen, och gör ett färgbyte. Virka en lm, och en fm i lm-bågen. Gör 4 lm.


Virka *1fm, 4 lm* i varje lm-båge varvet runt.


Slut varvet med en sm. Gör en sm i lm-bågen, och byt INTE färg. Gör 3 lm, 3 st, 1 lm i lm-bågen.


I nästa lm-båge virkas 4 st, 1 lm, 4 st. Detta är alltså hexagonens hörn.


Nu virkas 4 st, 1 lm i varannan lm-båge, och i varannan virkas 4 st, 1 lm, 4 st. Slut varvet med en sm, precis som på tidigare varv.


Det är bara den allra första hexagonen som virkas på ovanstående sätt, övriga hexagoner fästs i varandra på sista varvet. För en tydlig bildserie av hur man fäster hexagonerna i varandra rekommenderas den här sidan. Den är visserligen på engelska, men bilderna är tydliga och pedagogiska.

Hexagonen igen då





Filten i princip helt klar, jag har bara en rad hexor kvar att fästa. Den blev verkligen jättesnygg, nästan så jag vill behålla den själv ;-) Den är ungefär 65x75 cm.