Virkat armband




Inspirerad av det här hårbandet, virkade jag igår ett armband. Jag har virkat det lite på måfå, men med hårbandet i åtanke så jag kan inte ta cred för något annat än att jag använd silverfärgad koppartråd och använt olika pärlor för att pimpa bandet. Som knäppning ville jag ha något lite mer romantiskt, och kom på idén att använda sidenband. Sidenbanden har jag trätt genom några öglor i virkningen och bara snörat lite. Jag tycker det blev tokfint! Jag kunde ha lämnat lite mer band att knyta med, men för 8.50 kr metern kan jag kosta på mig att köpa en meter till liksom.

Om min framtida mönsterförsäljning

Jag vill kolla intresset att köpa min mönstersamling, som är på 17 mönster. Just nu ligger samlingen helt klar på vulkan.se men endast som tillgänglig för mig själv. Jag har beställt hem ett ex, men det verkar vara hutlöst lång väntetid. Det blev dessutom lite dyrare än jag tänkt mig, så jag kollar upp ett annat alternativ under tiden. Jag har alldeles precis lagt på luren, och kommer bli kontaktad med prisförslag på att trycka upp boken via en kopieservice. "Problemet" då är att jag måste ange hur stor upplaga jag vill ha, och då undrar jag helt enkelt hur många som vill köpa mönstersamlingen. Det är en samling på, i dagsläget, 54 sidor. Eventuellt vill jag lägga till mönstret på hammarhajen, men jag är inte säker ärn.

Hur som helst. 54 sidor, men då är det en sida förord, en sida innehållsförteckning samt ett par sidor med förklaringar och förkortningar. Till varje mönster finns så klart en bild, i färg. Omslaget har jag inte bestämt än, antingen blir det bara en enfärgat med titel på, eller ett omslag med bild på både fram- och baksida.

Jag bad honom räkna på 75 ex, men jag vet inte om det är för mycket eller för lite eftersom jag inte riktigt har koll på intresset. Sen undrar jag hur mycket som är lagom pris för mönstersamlingen?

Några har frågat varför jag inte lägger upp mönsterna på Etsy, och det är helt enkelt så att jag ine upplever att jag har tid eller lust att sälja mönster styckvis. Så tråkig är jag.

Hammarhajen Ingvar




Mitt senaste tillskott i bokhyllesamlingen är den här, hammarhajen Ingvar Hamrad. Han simmar så fort att tungan inte hänger med! Så passa dig om du badar i min lägenhet, han hinner ifatt och äter dig innan du ens fattat vad som händer. *nynnar på musiken från Hajen*

Eget mönster.

Rosa sjal med grön prickar





Min grönpärlade rosa sjal är klar! Den gick riktigt fort att göra, och var väldigt enkel så nån vidare tankeverksamhet krävdes inte. Det var bara att virka och virka, sätta dit en pärla då och då. Jag följde det här mönstret, men med fler varv och så gjorde jag en annan kant. Dels för att jag inte ville ha så mycket grönt i kanten, dels för att pärlorna började ta slut. Istället virkade jag "shells" och i mitten av varje shell fäste jag en pärla. Jag är väldigt nöjd med resultet. Det är ingen spetsstickad sjal, men jag är nöjd. En dag kanske jag får ihop nåt snyggt stickat, men jag tvivlar på att det händer så länge Simon är liten.

Från snusk till Sackboy



För ett par veckor sedan fick jag mail från en ung kille som ville ha mönstret till min sackboy. Tyvärr är mönstret rätt komplicerat, så istället erbjöd jag mig att virka en till honom. Det finns inte så mycket nytt att säga om Sackboy, men så här blev den senaste. Jag gjorde den väldigt enkel, och med bara de grundläggande dragen, så kan killen själv få dekorera den efter eget tycke.

Snuskvarning

När jag hade virkat klart min toksöta kanin, fick jag en snuskig idé. Inte nog med att det är snuskvarning på det här inlägget, det är snuskvarning på hela mig dessutom! Jag försöker censurera mig, men ibland går det bara inte. Det här är ett sånt tillfälle. Jag satt och beundrade min toksöta kanin, och så insåg jag att hon satt i ett perfekt läge för att jag skulle kunna använda mig av mönstret till en annan figur. Jag tänkte på min lillebror, för han är en riktig snuskhummer, och den här figuren skulle falla honom väldigt mycket i smaken.

Virkningen satte igång, och från att ha varit en toksöt liten kaninflicka, blev det en snuskig herrkanin som inte kan hålla händerna ifrån sina "familjejuveler". Så här ser han ut, vit med turkos svans och turkos filt på öron och fötter. Och så ett knallrosa ollon förstås, vit snopp i övrigt och vit pung. I pungpåsarna har jag dessutom lagt en pärla för sakens skull, men tyvärr känns de inte så mycket när man klämmer på dem. Nu menar inte jag att jag sitter och klämmer på dem hela hela tiden, men man måste ju ta sig ett provkläm ;-) Brorsan blir nog fett nöjd, min far kommer skratta gott och mamma kommer förmodligen att skaka på huvudet. Undrar nu bara om jag vågar visa upp kaninen på stickcaféet eller om jag ska hålla tyst.




Stora planer

Nu har jag stora planer att berätta om. Egentligen är det väl ingen nyhet, men nu har jag bestämt mig för att sluta tvivla på mig själv. På köksbordet ligger för tillfället en enorm, nåväl allt är ju relativt, hög med papper. Dessa papper innehåller runt 17 mönster som jag själv konstruerat. En del har synts på bloggen, en del är helt nya och en del ligger/har legat som gratismönster här redan men jag har valt att ta med dem ändå för att känna att samlingen är rätt "komplett". Sackboy och den där vita Sam and Max-kaninen har jag inte tagit med, eftersom de är egna varumärken eller vad man ska säga. Jag tror inte att jag får ta med dem helt enkelt, inte för min egen vinnings skull, enligt lagen. Och inte vill jag hamna på fel sida av lagen heller. En dag kanske jag väljer att "gå ut" med mönsterna här på bloggen, men det är inte aktuellt i dagsläget. Jag vet inte ens om det är okej enligt lagen, att gratis lägga ut ett mönster på såna figurer.

Som sagt, cirka 17 mönster handlar det om och det är många godbitar. Jag har fått några mönster provvirkade av finfina tjejer som jag umgås med via nätet, och de har mottagit figurerna med glädje.

Just nu vet jag inte exakt hur jag kommer att sälja mönsterna. Antingen i bokform via Vulkan, eller som ett tryckt häfte här via bloggen. En snäll dam från stickcaféet har jobbat på tryckeri/kopierarfirma och hon skulle kolla upp där hur mycket det skulle kosta att göra häften. Jag vet inte heller exakt när jag kommer få allt klart, men jag skulle vilja påstå att innehållet är i princip helt klart och korrläst och jag hoppas få ut mönsterna väldigt snart. Jag har gett mina provvirkare tillstånd att visa figurerna de testat, på sina bloggar och stöter du på någon som provvirkat hoppas jag att du istället för att låna idén väntar på att just mitt mönster kommer ut :-)

Det var väl inte så mycket nytt i inlägget nä, men jag ville informera alla som stöttat och uppmuntrat mig om att det verkligen är på gång nu! Det ska ske, och jag hoppas att ni tar emot mönstersamlingen med öppna armar.

Kram på er
Petra/ crochetra

Sjal på gång


Mitt i alla projekt har jag påbörjat en sjal till mig själv. Jag har lovat en 13-årig kille att virka en Sackboy till honom, så egentligen borde jag väl ägna mig åt att bli klar med den. Men av nån anledning är det roligare att ha flera olika saker på gång så man kan välja och vraka när man vill virka, och Sackboyen har ändå huvud, kropp och ett ben hittills. Det är mer än brorsans kanin har, den har bara huvud och kropp. Nu skulle jag inte prata om det, utan berätta om min sjal. Jag (eller Micke snarare) köpte gröna pärlor till mig innan, för jag skulle sticka en mohairsjal med pärlor i. Den sjalen har jag rivit upp, för det blev inte alls som jag ville. Mohairgarnet får vänta tills jag hittat nåt bättre att göra av det. Istället för jag en rätt enkel virkad sjal i stolpgrupper, och i varje stolpgrupp på de räta varven lirkar man på en pärla. Eftersom man inte ska trä på pärlorna på tråden innan man virkar, så tar det lite tid att peta på dem en i taget.

Jag virkar i ett garn som heter Lanett. Det är ljusrosa och melerat, så det det är lite rosa, lite vitt och lite beige. Den vanliga jag skulle ha tagit rosa pärlor för att matcha, men nu försökte jag gå utanför mig själv och bestämde mig faktiskt för att ta de mörkgröna pärlorna Micke köpte till mitt mohair. Och det blir rätt bra tror jag, jag ahr inte bestämt mig helt för vad jag tycker. I värsta fall ger jag bort den här sjalen, köper rosa eller beige pärlor och virka en ny sjal till mig själv. Jag har liksom åtta nystan Lanett, garnet räcker förmodligen till mer än en sjal ;-)

Det är det här mönstret (inlogning krävs) jag virkar efter. Jag gör min sjal lite tätare och kommer behöva göra fler varv.

Alien, i roooosa



Efter att ha gjort klart bumperskyddsbeställningen roade jag mig med att göra en knallrosa alien. Jag är inte helt nöjd, det är nåt som inte känns rätt, men jag vet inte vad så han får vara som han är.

Sen sitter jag och tvekar. Jag skrev ju ut mönster till garnaffären nu igår, och lämnade dem i dag. Tanken är att de som kommer på stickcaféet ska få ta del av mönsterna gratis där, men att man inte får ta dem med sig hem. Hur som helst, när jag skrev ut mönsterna och såg högen av papper så insåg jag (än en gång) att jag verkligen har material till en bok. Hela kvällen igår satt jag klippte och klistrade för att få ihop en fil på datorn, men alla mönster samt en bild till varje. Resultatet är typ 17 mönster, några som visats på bloggen, några som finns som mönster på bloggen och sen en stor del som jag aldrig visat. Jag laddade upp den lite snabbt på Vulkan.se och fick fram ett preliminärt pris på cirka 100 kr plus 39 kr i frakt. På det priset går inga pengar alls till mig. Då har jag för att spara på bildkvaliteten rent generellt fått låta bli att göra en virkskola med bilder, utan det finns en lista med förkortningar och förklaringar. Det är inga proffsiga bilder, de är i samma kvalitet som de jag har här på bloggen. Layouten i övrigt är väldigt enkel eftersom jag inte gillar plottriga böcker. Formatet är pocket i A5. Vad tror ni, är det intressant eller ska jag lägga ner? Det känns liksom så trevligt att ha en bok med samlade mönster. Det stärker mitt ego samtidigt som andra kan glädjas åt att ha allt samlat. Samtidigt är jag rädd att ge ut den och sen få kommenterar om att den suger :-(

Bumperskydd till Bugaboo, mönster



Bumperskydd till Bugaboo

Paris, 3 nystan svart. Restgarn i samma tjocklek, men i olika färger.
Virknål:3,5 mm
9 knappar

31 lm
1) fm i andra lm från nålen. 1 fm i varje lm (30)
2) fm till femte sista maskan. 4 lm, hoppa över 4 m, fm.

Virka enkla varv med bara fastmaskor, och fördela totalt 9 knapphål över bumperskyddet. Jag har fördelat mina enligt följande:

mellan första och andra knapphålet: 20 varv
mellan andra och trejde knapphålet: 13 varv
mellan tredje och fjärde knapphålet: 13 varv
mellan åttonde och nionde knapphålet: 20 varv

Och sedan avslutat med ett varv fm.

Blommor
10 lm (eller så många du behöver för att trä knappen igenom hålet). Slut till en ring.
3 lm, popcornmaska med 3 st, 3 lm, sm runt ringen.

Sy fast knapparna i motsatt sida av knapphålen.
Sy fast blommorna runt knapphålen, så att du kan trä knappen genom både skydd och blomma.

Bumperskydd med rosa och röda blommor


Rätt snart efter att jag bloggat om mitt bumperskydd fick jag ett mail från en tjej som ville köpa ett skydd av mig. Jag sa att det gick att ordna, men så här i efterhand har jag ångrat mig lite eftersom den är så enformig att göra. Men, med lite övriga projekt emellan så har jag fått klart den. Den är svart med rosa och röda blommor och knappar. Tyvärr fanns inte de röda knapparna i samma modell som de rosa, och jag gillar verkligen de rosa. Det fick bli en annan sorts knapp, men det blev minsann skitsnyggt med lite olika knappar. Jag undrar om det inte vore fett snyggt att ha blommor i flera olika färger och sen ha udda knappar till varje blomma.

Jag har fått några förfrågningar till om att få köpa ett bumperskydd, men alltså, förlåt, jag orkar inte göra fler för det är så långtråkigt. Däremot kommer jag att lägga upp beskrivningen i bloggen så småningom så kan ni virka egna och se hur trist det är att göra flera ;-)

Toksötaste kaninen

Mitt upp i ett beställningsarbete kände jag att jag behövde en paus från fastmaskor i raka rader. Mia i garnaffären uttryckte en avsaknad av kanin bland mina grejer, och när hon sa det tänkte jag genast på min Sam and Max-kanin som brorsan fick. Nu är just den kaninen ett rätt svårt mönster, därför bestämde jag mig för att göra en helt ny kanin. Huvudet är samma som Max, annars är allt nytt.

Kaninen är virkad i ett garn som är en nyans mellan gul och orange. I början kändes den väldigt påskig och jag var nära att riva upp allt, men jag är glad att jag fortsatte för jag är otroligt nöjd med resultatet! Hon sitter ner, och ser nästan ut att ha ramlat när hon har benen så brett isär och tårna pekar rakt upp. Hon har en knallrosa garnboll som svans, det knallrosa är återkommande på fötterna och öronen. Öronen ville jag skulle ge sken av att vara som pippilotter, och jag tycker jag lyckats rätt bra med det. Vid roten av varje öra sitter en turkos blomma vars mitt utgörs av en liten gul pärla. Och ansiktet, ansiktet är så sött om du frågar mig! Kaninen ser så härligt busig och lycklig ut, nästan som om hon kiknar av skratt och ler med hela ansiktet. Jag älskar den här kaninen!


Virkad hantel eller skallra till bebisen, mönster

Jag har börjat gå igenom min mönster för att kunna lämna in dem till garnaffären, och därför tänkte jag tjuvstarta min mönsterdelning. Det handlar om runt 10-12 mönster, men jag vet fortfarande inte om de ska säljas eller vara gratis. Det här mönstret kommer i alla fall inte kosta dig ett öre, eller, inga ören kommer gå till mig åtminstone.

Idag delar jag med mig av ett mönster jag gjorde till min "bok" förra sensommaren/hösten. Jag såg en liknande på en blogg för ett par dagar sedan, men jag vill alltså informera om att jag faktiskt var först och det har jag vittnen på så ni inte tror att jag härmas ;-) Som vanligt är jag tacksam om du informerar om att mönster är mitt och gratis här på bloggen. Kommentera gärna inlägget om du virkar en, för jag gillar att se saker virkade efter mina mönster :)

Hantel/skallra
Garn: Svart Muskat (Drops)
Virknål: 3 mm

Övrigt: stoppning, bjällror, gärna en liten ask att lägga bjällrorna i så att det låter mer i skallran.

Hanteln virkas i spiraler, använd en bit tråd i avvikande färg för att markera sista maskan på varvet.

1) 6 fm i en ring
2) 2 fm i varje m (12 m)
3) [fm, ökning] 6 ggr (18 m)
4) [2 fm, ökning] 6 ggr (24 m)
5) [3 fm, ökning] 6 ggr (30 m)
6) [4 fm, ökning] 6 ggr (36 m)
7) [5 fm, ökning] 6 ggr (42 m)
8) [6 fm, ökning] 6 ggr (48 m)
9) [7 fm, ökning] 6 ggr (54 m)
10) [8 fm, ökning] 6 ggr (60 m)
11-15) en fm i varje maska
16) [8 fm, minskning] 6 ggr (54)
17) [7 fm, minskning] 6 ggr (48 m)
18) [6 fm, minskning] 6 ggr (42 m)
19) [5 fm, minskning] 6 ggr (36 m)
20) [4 fm, minskning] 6 ggr (30 m)
21) [3 fm, minskning] 6 ggr (24 m) Lägg i bjällrorna
22) [2 fm, minskning] 6 ggr (18 m) Stoppa hanteln.
23-24) en fm i varje maska
25) [4 fm, minsknig] 3 ggr (15 m)
26-37) en fm i varje maska
38) [4 fm, ökning] 3 ggr (18 m)
39-40) en fm i varje maska
41) [2 fm, ökning] 6 ggr (24 m)
42) [3 fm, ökning] 6 ggr (30 m)
43) [4 fm, ökning] 6 ggr (36 m)
44) [5 fm, ökning] 6 ggr (42 m)
45) [6 fm, ökning] 6 ggr (48 m)
46) [7 fm, ökning] 6 ggr (54 m)
47) [8 fm, ökning] 6 ggr (60 m)
48-52) en fm i varje maska
53) [8 fm, minskning] 6 ggr (54)
54) [7 fm, minskning] 6 ggr (48 m)
55) [6 fm, minskning] 6 ggr (42 m)
56) [5 fm, minskning] 6 ggr (36 m)
57) [4 fm, minskning] 6 ggr (30 m)
58) [3 fm, minskning] 6 ggr (24 m)
59) [2 fm, minskning] 6 ggr (18 m)
60) [fm, minskning] 6 ggr (12 m) Stoppa resten av hanteln.
61) [minskning] 6 ggr (6 m). Klipp av och fäst tråden.

Brodera valfri vikt på sidorna, i vitt garn.

Pärlexperiment och stickcafé

Förra veckan köpte ju jag lite reagarn, bland annat ett i mohair. I helgen började jag sticka på en sjal i det garnet. Jag tyckte att sjalen kändes naken, exposed... nej förlåt, det är ju min idol Maria Montazami som känner sig så utan läppstift (eller hur var det?). Sjalen kändes tom, så jag tvingade min man att köpa hem lite gröna pärlor från Panduro och sen var planen att sticka en rad med pärlor på var 20-30 cm på sjalen bara för att få det att hända nåt liksom. Tyvärr blev det inte bra. Ja, jag köpte pärlor i nästan samma färg som garnet men det var så jag ville ha det och bara få nåt lite som blänkte till. Det dumma är ju att garnet är luddigt, vilket gör att pärlorna försvinner i luddet. Man lär av sina misstag, och jag kommer inte sticka in mer pärlor än att det blir en rad till i slutet av sjalen så att den blir symmetrisk. Ja, för alltså, riva upp stickningar är inte min grej och pärlorna får banne mig sitta där de sitter för det var jobbigt nog att bara få dit dem för min del.


Nu är ju då suget efter att ha lite pärlor i stickning/virkning rätt stort, och har jag tvingat Micke att köpa en påse med 650 gröna pärlor ska jag minsann göra mig av med dem på ett eller annat sätt också. Dessvärre får det bli en annan gång. Jag köpte ett rosamelerat ullgarn förra veckan, och det är ganska tunt. Jag fick idén att trä pärlorna på det garnet istället, för kontrasten mellan det gröna och det rosa blev skitsnyggt. Tråkigt nog upplevde jag pärlorna som för stora för garnet, därför har jag trätt upp andra pärlor för jag ska göra nåt med pärlor. Tanken är nu att det rosa garnet ska bli ett par muddar/pulsvärmare. Dessa smyckas med genomskinliga pärlor. Jag har två olika pärlfärger: en vanlig helt genomskinlig, som glas alltså och sen genomskinliga pärlor som är lite nougatfärgade. Med pärlorna gör jag små enkla blommor, och en kant. Jag har inte kommit långt, och det blir inget direkt mästerverk men va fan, man måste börja nånstans för att komma framåt.


Och slutligen vill jag tipsa läsare i Haningetrakten, om att det numera finns ett stickcafé i Västerhaninge. Det är Mias Garnstudio som står för den utmärkta idén (jag pallar knappast ta mig till stan), och man är välkommen dit varje torsdag 14-18 för att sitta med trevliga tanter i varierande åldrar. Jajemen, jag ser mig själv som tant och det är jag stolt över! För mig är ordet tant inget annat är positivt. Nästa vecka är det dock lördag som gäller för stickcafé, 12-15 tror jag vi sa och det för att det är röd dag på torsdagen. Jag var på cafét igår, och virkade på en beställning i sällskap av flera trevliga damer. Med mig hade jag Algot, som stod för glada rop och underhållning i form av bollkastning. Och just ja, tar du dig till Mia kan du klämma och känna på mina virkalster som var tänkta till en bok, och som alltså inte synts till här på bloggen. Jag har varit snäll nog att låna ut allt till Mia, för att bidra till hennes ambition att inspirera människor till kreativitet. Mönster till figurerna kommer att finnas hos Mia inom en snar framtid, eftersom jag bestämt mig för att inte bry mig om en bok. Jag startade den här bloggen för att inspirera och dela med mig för att jag tyckte de svenska gratismönsterna var för få, och den tanken kommer jag fortsätta vid. Jag vet ännu inte om mönsterna kommer att vara köpes, eller om de ska vara gratis. Men de kommer att finnas hos Mia, och även här på bloggen till slut. Är du glad? Det är jag!

Pösig basker i höstfärger

Förra veckan var jag i "min" garnaffär eftersom de hade rea. Jag hittade två nystan Sarek (Marks & Kattens) i en riktigt snygg färg, och jag köpte dem med förhoppningen att de skulle räcka till en pöskeps. Det gjorde de förstås inte, men med lite ändringar i mönster och med ett "brätte" i ett restgarn av ull så blev det åtminstone en basker. Jag har restgarn till en skärm också, men jag är inte helt säker på att det blir snyggt. Just nu gillar jag kombinationen av grått och den färgglada Sarek med en skärm kanske jag ändrar åsikt? Jag vet inte ens om jag hade gillat just det här Sarek med en skärm heller, eftersom det är flerfärgat och jag inte gillar för mycket plotter.


Födelsedagsfika!

Min stora son fyllde hela 4 år i torsdags, och dagen till ära bakade vi muffins. Det var han själv som bestämde att vi skulle göra en omgång chokladmuffins, och en omgång blåbärsmuffins. Inte kan man säga nej till en så söt påg, så det fick bli som han ville.



Och idag när det fanns bättre med tid, då var det dags för tårtbak. Algot fick än en gång själv bestämma, och han ville ha en tårta med jordgubbar, grädde och vanilj. På toppen skulle det sitta en Hello Kitty, och så ville han ha blåa prickar på tårtan. Sagt och gjort. Och han blev toknöjd. Personligen är jag inte helt nöjd med Kittyn, Algot "hjälpte" ju mig med det sista och då hamnade alla ansiktsdetaljer fel. Så gick det inte att ändra utan att behöva göra om hela huvudet och palla liksom. I övrigt är jag nöjd med tårtan, det är bara morrhåren och ögonen som hamnat fel.

Vårpimp





Den här gången är det vagnen som pimpats. Tidigare i veckan fick jag hem en solgul klädsel till Bugaboon, och då ville jag pimpa den lite till. Eftersom lilleman börjat tugga på gummit på bumpern, så då fick jag idén att göra ett bumperskydd. Jag har sett att folk syr såna för att matcha klädseln, men jag har inget tyg hemma och jag har inte lust att köpa en sån där lite snutt bara för att sy en så liten sak. Så, virkat fick det bli! Det är helt enkelt fastmaskor som virkats fram och tillbaka i raka rader, och jämnt utplacerade knapphål. I motsatt sida av knapphålen har jag sytt fast knappar i glada färger, och sen har jag virkat blommor som sytts fast runt knapphålen. På så sätt hamnar blommorna under knapparna när man knäpper skyddet runt bumpern. Det är inte bara fint att titta på, det är nog roligt att pilla med om man är liten och gillar knappar. Det är ett superenkelt och rätt snabbt sätt att pimpa vagnen på, och blir den skitig kan man lätt ta av den tack vare knapparna.