I över en vecka har jag tänkt åka till Farsta för att köpa garn till projekten i min eventuella bok. Jag är grymt sugen på att göra en bok, och har redan bestämt vad jag vill ha i den (men det mesta är väldigt hemligt). Min tanke är att virka och fotografera det jag vill ha med, och sen se om nån vill ge ut den. Om inget förlag vill publicera den, kommer jag att sälja alla mönster i en pdf här på bloggen, så att arbetet inte går om intet. Hur som helst, så kom jag inte iväg till garnaffären förrän idag eftersom jag är otroligt förkyld och grinig. Men idag fick jag sätta sprätt på lite stålar, och ovan ser du resultatet av min shopping.
Nytt garn, äntligen!
Raggartärningar, version orange och vit
Så är jag klar med tärningarna till min bror och hans tjej som får sitt första barn ungefär när som helst. Det är Algot som valt färgerna. Jag fick till formen riktigt bra den här gången, den i orange blev inte helt bra först men jag tryckte i lite mer stoppning och det gjorde susen. Jag är riktigt nöjd med dem, de kommer hänga riktigt snyggt i barnvagnen.
Det är flera som mailat och frågat var jag hittat mönstret, och det är så pass enkelt att det är mitt alldeles egna. Just det här mönstret håller jag för mig själv fram tills att jag bestämt om jag ska göra en bok eller.
Note to self, restlistan
Okej, jag har inget att virka ikväll. Så därför drar jag fram min lista för att se vad som finns kvar. Here we go.
*Dopklänning till bebisen - KLAR (förutom montering, efter att mamma sytt underklänning)
*Snygga väskan som bara behöver en botten - den har mamma fått ta över
*En docka till min bror (ett porträtt av hans arbetskollega) - ska göras på nästa Skåneresa, enligt överenskommelse med brorsan
*En väska i grått eskimo - färdigstickad, behöver handtag och foder
*Göra klart åkpåsen (fästa trådar, sy knappar, brodera) - den har blivit en filt
*Kakburk - kan nog skippas helt
*Väska av hexagoner, i restgarn från förra filten - fattas en halv hexagon, foder och handtag. Måste köpa ett nystan turkos Safran för att göra klart.
Jag har ju nästan inget på listan heller! Inget jag har material till just nu ändå. Paniiik!
Nakenmonstret igen
Nästan så fort jag hade postat förra inlägget insåg jag vad det var min kompis behöver. Han behöver nåt som vi alla bär med oss från livet: ärr. De flesta av mina ärr må sitta på insidan, även om jag har några enstaka ärr på utsidan också. Bland annat har jag tre ärr från en blindtarmsoperation (ja, man ser ju för tusan ut att vara skjuten med hagelgevär när de gjort en titthålsoperation), och ett fult litet ärr på mitt högra knä efter att jag ramlat från en stege och lyckats fastna i en spik på väg ner. Min kompis har inte hunnit få hjärtat brustet av förlorad kärlek eller avlidna släktingar, men han har hunnit med en blindtarmsoperation han också. Och ett stort ärr i ryggen, men han vill inte berätta hur han fått det den hemligmakaren. Förresten har han ett namn nu också, ett namn jag stötte på och har gillat sen jag läste pyskologi för några år sen. Talcott heter han, Talcott Parsons.
Nakenmonster och raggartärning
Efter att min son så snäll berättat för mig att jag bara har en enda kompis i hela världen, så kände jag att så ensam kan jag ju inte vara hela livet. Vad är enklare än att virka en kompis? Efter ett mönster som redan finns dessutom. Äntligen en vän som aldrig käftar emot eller ska prata i evigheter utan att fatta att man varken har tid eller lust att snacka skit. Och en rosa kompis, jag som älskar rosa! Kompisen är virkad efter mitt kakmonstermönster, men i ett ofluffigt garn och virknål 2,5 mm. Den är kanske hälften så stor som det blåa monstret jag gjorde innan, och alldeles lagom stor att hålla i handen. Det är ett par ändringar jag gjort, och det är att jag satt säkerhetsögon istället för att virka ögon. Plus att jag virkat benen lite lite annorlunda, och på de siste fyra varven virkat fram och tillbaka på bara ena halvan av benen. På så sätt blev det en liten flärp eller vad man ska säga, och enklare att sy fast benen snyggt (enligt min mening i alla fall). Hur som haver, jag har fått nytt sällskap här hemma. Jag tycker det är det något som saknas på den, men jag vet inte riktigt vad. Jag försökte med ett skärp och en piercing i läppen men inget av dem var "rätt". Har du tips på vad som fattas min polare tar jag tacksamt emot dem!
Så har jag påbörjat ett nytt par med raggartärningar. Det här paret har jag tänkt skicka till min storebror och hans tjej, det börjar dra ihop sig inför kommande bebisen nu och lillkillen behöver ju nåt att titta på i vagnen. Har de redan en mobil till vagnen får de väl ha tärningarna någon annanstans, spela roll liksom.
Stickade pulsvärmare och Åremössan
I veckan stickade jag pulsvärmare. Jag har stickat efter den här beskrivningen och använt ett garn från mitt hemliga paket: Hacho, färg 304, från Mirasol. Det gick knappt en härva på 50 gr/125 m för att sticka dem, och jag har stickat med 40 maskor istället för 34 för att få på pulsvärmarna på mina grova händer. Garnet är förresten i 100 % handfärgad merinoull och jättesköna att ha på sig.
För rätt länge sen stickade jag färdigt min Åremössa. Jag tror inte riktigt att den är min stil, men den är ruskigt mjuk att ha på huvudet. Algot får vara modell i mössan tills vidare. Vill du sticka en Åremössa? Se mönster här.
Virkade blombokmärken
En natt när jag inte kunde somna (ja, det är många sådana nätter nuförtiden) fick jag för mig att jag behövde bokmärken till böckerna jag aldrig nånsin läser. Innan jag lyckats somna hade jag bestämt exakt hur jag skulle virka dem, och på morgonen tog det mig kanske en halvtimme att göra en enligt mönstret jag hade i huvudet. Jag hade från början tänkt ha med dem i boken jag kanske, evantuellt, tänker skriva men så kom jag på att om jag gör en bok vill jag nog ha lite roligare grejer med i den. Därför skriver jag mönstret nedan om nån vill göra blombokmärken själv.
Blombokmärke
Material: gult, grönt och blått garn
Virknål: 2,5 mm
Med grönt
6 fm i en amigurumiring
2 fm i varje maska (12 m)
[2 fm i nästa maska, 1 fm] 6 ggr (18 m)
1 varv utan ökningar, avsluta med en sm i nästa maska. Klipp av och fäst garnet.
Med grönt
Lägg upp lika många lm som du vill ha bokmärket långt.
Virka en sm i andra lm från virknålen. Virka sm i varje lm. Vill du ha ett grönt blad på stjälken? Virka sm till du kommit så långt upp på stjälken som du vill ha bladet. Lägg upp 9 lm (som alltså virkas ut från stjälken) Virka en sm i andra lm från nålen. Virka 2 fm, 3 hst, 2 st. Sm i nästa lm på stjälken.
Klipp av och fäst stjälen i den gröna blomdelen med hjälp av trådarna.
Med gult
6 fm i en amigurumiring
2 fm i varje maska (12 m)
[2 fm i nästa maska, 1 fm] 6 ggr (18 m)
2 varv utan ökningar. 1 sm i nästa maska. Klipp inte av garnet!
Montering
Nu ska den gröna delen med stjälken på och den gula delen virkas ihop. Lägg ihop delarna aviga mot aviga och stick virknålen genom båda delarna. Virka sedan:
[2 fm i nästa m, 2 fm] 6 ggr (24 m). När du virkat nästan hela varvet runt ska du stoppa blomman med vadd, virka sedan sista biten. Avsluta varvet med en sm i varvets första fm och byt samtidigt till blått garn. Klipp av det gula garnet, men lämna en bit så du lätt kan fästa den. Virka sedan blombladen.
Med blått
Lägg upp en lm. Virka en fm i samma maska som sm som avslutade förra varvet.
[4 lm, hoppa över 3 maskor, fm i nästa maska ] 5 ggr. 4 lm, avsluta med en sm i varvets första fm.
1 lm, 1 fm i samma maska som sm. [9 st om lm-bågen, fm i fm] 5 ggr. 9 st om lm-bågen, sm i varvets första fm. Klipp av och fäst de trådar som är lösa.
Ännu en sköldpadda
Nu har jag, förhoppningsvis, virkat den sista sköldpaddan på väldigt länge. Om det är något jag tycker är riktigt drygt (bortsett från all form av städning och hushållsarbete (tidigare fanns även träning på min hatlista, men sen upptäckte jag dansmattan och var fast i det träsket)) (notera nu att jag var duktig nog att sätta ut två parentestecken för att avsluta hela min dubbelparentes). Precis som paddorna i föregående inlägg har jag använt mönstret som finns i Mia Bengtsson bok "Virka amigurumi". Till samtliga paddor har jag använt restgarner, och virknål 2,5 mm (min absoluta favoritstorlek av någon okänd anledning, finns det något man inte kan virka med en tvåochenhalva?). Garnet är ungefär att likna vid Svarta fårets Tilda-garn. Jag vet att minst ett av garnerna jag använt har varit Marks & Kattens ekologiska bomullsgarn, ett garn jag gillar skarpt. Det är det garnet jag använt till mina dålls, eftersom jag gillar de lite "bleka" färgerna, dessutom finns det en färg som är lagom hudfärgat för att se verkligt ut på mina dålls. Åter till paddorna. Till ögon har jag använt säkerhetsögon i storlek 6 mm, inköpta från loveknitting.se.
Så vill jag förstås ge mitt utlåtande av boken. Det var många som talade varmt om boken, så jag beställde den via nätet utan att egentligen veta vad jag hade att vänta. Jag kan först säga att jag inte riktigt kom överens med alla förkortningar och mönster"recept". Jag är en rätt van virkare vill jag påstå, och jag har nog aldrig stött på "yttre" respektive "inre" maskbåge, utan ebnart "främre" och "bakre" för att nämna ett exempel. Det krävdes lite av en nollställning av hjärnan för att jag skulle hänga med, men när jag väl var med på noterna (typ efter nån minut) så var det inga problem alls att fatta tanken bakom mönsterkonstruktionen. Dessvärre tyckte jag att boken var alldeles för tunn, Mia kunde lätt haft med fler mönster och lite fler förslag på variationer av figurerna. Så skulle jag gärna sett att hon gett förslag på vilka garner (namn alltså, typ Tilda eller nåt, vad som helst) man kan använda, mest för att nybörjare ska ha nåt att gå efter när de kommer till garnaffären. Vidare tyckte jag att figurerna som var i boken var lite småtråkiga. Sköldpaddorna gillade jag skarpt, absolut. Men det var liksom inget nytt för mig i boken, det mesta i boken kan man hitta gratis på nätet om man behärskar engelska virktermer. Men jag antar att tanken inte var att komma med nåt revolutionerande utan bara presentera svenska folket för fenomenet amigurumi. Tanken bakom boken är fin, men jag hade gärna sett att den var lite tjockare och hade lite mer "hull på benen". För mig som van virkare, och som stor älskare av internet, gav boken inget särskilt förutom söta bilder och värme kring hjärtat att det finns fler unga människor som vill föra fram virkkonsten. För den som är ny på virkning tror jag boken är riktigt bra för att komma igång och förstå grunderna. Samma om man skyr engelska/amerikanska mönster.
Min mening har inte varit att dissa boken, jag är glad att det kommit en svensk virkbok som innehåller annat än dukar etc. Och jag kan lugnt säga att jag själv blivit sugen på att göra en egen bok. En virkbok som kanske har en lite annorlunda inriktning än "Virka amigurumi", men ändock en virkbok med mönster från bland annat min blogg, men också mönster som jag inte velat lägga upp på nätet. Jag vet inte om jag kommer göra slag i saken, men vad säger du? Skulle du vilja ha en virkbok med mig som författare?
Sköldpaddor på väg till hemlig mottagare
Två sköldpaddor virkade enligt mönstret i Mia Bengtssons bok. Inga fler kommentarer idag, jag körde en halvtimme på dansmattan och är helt slut. Det är kvavt och äckligt, blev svettig bara av att virka lite. Återkommer en annan dag när jag har mer energi.
Vinnaren är dragen!
Stort grattis till Teskedsmamman som vann ett kasta gris-spel! Maila din adress så skickas grisarna med posten.
Tack till alla som deltagit i utlottningen, och bättre lycka nästa gång till de som inte vann.
Hon har blommor i sitt hår
Jag blev inspirerad av den här bloggen, klickade mig vidare och virkade det här fina hårbandet med en blomma på. Det gick väldigt fort att virka den, fastän jag hade en grinig bebis i babysittern. Men jag kan lova att man fått upp farten på foten nu, jag gungar sittern med ena foten, har andra foten på soffbordet, datorn i knät så jag ser mönster och så virkar jag med båda händerna förstås. Ja, det må låta hemskt att jag låter lilleman sitta i sittern, men det finns anledningar till det och det är såna att jag inte orkar gå in på dem så låt oss lämna det vid det. Hårbandet är i alla fall virkat i restgarn från taggboll, det är ett bomullsgarn i flera färger men mest grönt. Virknål 3,5 mm var det jag använde, så jag antar att mitt hårband blev lite kortare än originalet. Att mitt garn är tunnare syns definitivt på blomman när man jämför med bilden i mönstret, men det ser bra ut ändå. Jag gillar bandet skarpt, och jag älskar garnet den är gjord i. Det blir nog fler hårband framöver, men först har jag lite annat som ska fixas.
Mallismössa
Mössan i Mallorcagarnet är klar! Tyvärr blev den lite för liten för mig, jag var visst lite snål med maskorna till omkretsen. Egentligen var hela mössan en enda stor chansning för jag visste inte alls hur långt garnet skulle räcka. Jag hade bara ett nystan på 100 gr och jag ville inte gärna köpa mer garn. Lyckligtvis blev min lite större lilleman förtjust i mössan, han verkar verkligen gilla färgerna. Och det gör jag med, färgerna är otroligt snygga och jag gillar färgskiftningarna. För att inte tala om garnets struktur, det så där härligt ojämnt i tjockleken och det gör väldigt mycket för hur stickningen ser ut. Hela mössan är stickad i rätstickning, så när som på ett par varv med aviga maskor i slutet. Mössan är stickad först som en rektanger, fram och tillbaka på stickor nr 7 tror jag jag hade den här gången. Rektangelns översta kant veks sedan in någon centimeter och syddes så det blev en kanal. Så syr man allt till en tub, trär en snodd i kanalen och drar åt. Hänger du inte med? Nä, men vilken tur att det finns ett mönster på Garnstudio!
Stickad hätta i gult
Det stickade hättan till lilleman är, så när som på knytbanden. I boken använder de enorma rosetter av sidenband, men det känns inte helt rätt till en kille. Jag vet inte ens om det skulle kännas rätt till en tös om jag hade en. Hur som helst funderar jag på att bara fläta ihop lite garn och ha som knytband, men jag ska tänka ett tag och se om jag kommer på nåt finurligt. Ibland lyckas jag ju faktiskt med mina idéer.
Jag är sjukt nöjd med hur hättan blev till slut. Jag har inte riktigt känt att jag och stickning har funkat ordentligt förut, men de senaste projekten jag stickat börjar få mig att ändra åsikt. Numera tror jag inte att jag kan klassa mig som en nybörjare på stickning, nu är jag nog mer åt en medelmåtta. Men visst blev hättan snygg? Återstår att se om lillskiten gillar den, han är inte direkt känd för att gilla nåt här i världen.
Vinsten färdigvirkad, bara vinnaren som saknas
Kasta gris-spelet är klart! Allt som fattar är en vinnare, och den dras på fredag 7 augusti. Var med du med, och skriv en kommentar i DET HÄR inlägget (klicka på orden "det här").
Jorden runt på två stickningar
Ja, nästan i alla fall. Jag har börjat ta mig an garnerna jag fick i garnpaketet på ett kilo, och förutom den gula hättan till lilleman håller jag på med nåt som förhoppningsvis ska bli en mössa. Garnet är toksnyggt, i blåa/turkosa nyanser och så är det handspunnet och så där härligt ojämnt. Mallorca heter garnet.
Vadå jorden runt på två stickningar? Jo, jag var i Farsta idag för att deala garn med en tjej från en tråd jag hänger i. Vi träffades utanför garnaffären, så jag och min stora lilleman var självklart tvungna att gå in och titta lite. Algot köpte ett mohairgarn (jag styrde inte alls in honom på det hållet *harkel*) och jag köpte ett garn som heter Milano. Av Milano virkar man en Åremössa. Ni fattar var jag menar med "jorden runt" nu va?