Att tappa sugen

Det är inte svårt att tappa sugen och deppa ihop helt när man är gravid och oresonlig.

En av lärarna på lillherrns förskola ska få barn ett par veckor innan mig, och jag har velat virka en filt till henne ända sedan jag fick veta nyheten. Hon är en underbar lärare och Algot älskar henne. Så förra veckan kom jag på att jag ville virka den här filten åt henne, men i andra färger. Eftersom mönstret är för Alpaca kändes det lite dyrt att lägga närmare 500 kr på garn, men Alpacan ska gå att ersätta med Safran. Det står det både på Safran-nystan och på Garnstudios hemsida. Safran är lite billigare, så Micke köpte det garnet på vägen hem och betalade kanske 390 eller vad det var. Glad i hågen börjar ju jag virka på filten och upptäcker efter några varv att det är något som inte stämmer eftersom ena garnet inte kommer räcka alls. Jag börjar räkna och mäta lite. Med Safran blev min filt 83 cm bred istället för 65, och garnet skulle inte ens räcka till halva mönstret. Så jag virkar ett par provlappar för att se om det är mönstret som är tokigt eller om det är för att jag bytt garn. Jag har ju Alpaca hemma, virkar ju en filt i blåa nyanser. I alla fall, provlappen i Safran blev 12x12 cm istället för 10 cm (enligt mönstrets masktäthet) medan Alpacalappen stämde. Så, min enkla slutsats är ju att Safran INTE kan ersätta Alpaca hur som helst och det förstörde hela min fredagkväll.

Och inte slutar historien där inte. Snål som jag är vill jag ju inte lämna tillbaka de orörda nystanen och köpa Alpaca, för då skulle jag ju ha fått betala en dryg hundring mer än om jag köpa Alpaca från början. Alltså börjar jag göra en hexagonfilt istället, de är ju fina om än tidsödande med alla trådar som måste fästas. Och nu, när jag gjort knappt två rader hexagoner, och dragit upp en massa fler nystan, så har jag kommit på att jag inte alls vill göra nån hexagonfilt. Den blir fin, absolut. Färgerna är skitsnygga och garnet kommer räcka till allt utom en kant förmodligen. Ja, vad är då problemet? Det är ju inte alls den filten jag ville göra och ge till Algots lärare. Jag ville göra den där randiga i vågmönster, från Garnstudio (se länk längre upp). Det är inte ett dugg roligt att virka hexagoner när det blir "fel" filt, jag vill inte ens ge bort den för att den är "fel". Gravid som jag är sitter jag och känner att världen gått under, allt är värdelöst och ingenting är roligt. Snålheten slår alltid tillbaka på mig. Här försöker jag vara kreativ och tänka utanför lådan för att slippa slösa mer pengar, och så blir det bara tokigt. Och jag blir ju inte förvånad om jag tvingar Micke att köpa Alpaca för 500 kr så jag kan göra den där vågfilten i alla fall.

Den felande hexagonen

5 kommentarer:

Veronica Tingvall sa...

Stackare, det är verkligen inte kul när det inte blir som man vill. Kanske kan du använda saffran-garnet och virka det här våg mönstret http://mittlillahus.blogspot.com/search?q=v%C3%A5ga+virka+v%C3%A5gor och göra filten så bred som du vill ha den.

Lycka till i alla fall.
Kram/Veronica

Viktoria sa...

Antagligen inte alls vad du vill höra men jag tycker iaf att hexagoinmönstret är mycket snyggare än den vågmönstrade du hade tänkt dig från början.

Förutom det vill jag bara säga att du verkar väldigt snäll som tänker på din sons lärare :o) Hon kommer bli superglad vilken filt du än ger henne!

Hoppas det blir som du vill tillslut! Mvh/ Viktoria

Krumelur sa...

Jag tycker också att hexagon filten var jättefin, men jag vet ju hur det är när man har tänkt sig något fint i huvudet... också blir det inte så... speciellt när man är gravid och hormonerna har fnatt... hihi...

Men jag tycker att du kan göra som veronica föreslår här... virka efter det där mönstret, det kommer bli jättefint. Och vilka snygga färger du har valt också!!

stina sa...

jag tycker att dina hexagoner blir superfina! men jag förstår verkligen med vad du menar att fästa garn, det suger. ett tag försökte jag fuska genom att bara knyta ihop ändarna och sen klippa men det blev ju inte så tvättäkta... nu läser jag alltid igenom alla beksrivningar för att se om man kan virka ihop delarna direkt istället för att behöva klippa och fästa och sy ihop och fästa ännu fler trådar :)

Annas Alster sa...

Har också försökt ersätta alpacka med safran. Blev INTE bra. men jag improviserade och fick en liten klänning ändå.

jo, hexagonfilten... vad använder du för mönster till den?