Mönster till virkade vantar med ribbad muddJag utgick från mönstret hos stickfrossa, men gjorde en del ändringar eftersom jag hade "fel" garn och antagligen lite för grova händer också. Jag har använt Marks & Kattens ekoull och virknål 4,5 mm. En bildserie för att illustrera hur vanten blir till kommer att finnas under Tutorials.

Ribbad mudd
Lägg upp 13 lm
Virka 12 fm i bakre bågarna, i 32 varv. Vänd varje varv med 1 lm.
Vik mudden på mitten och virka ihop till en tub med hjälp av smygmaskor (avigsidan). Vänd mudden så att avigsidan hamnar inåt.

Vanten
Från rätsidan virkas nu vanten runt muddens långsida. Vanten virkas i spiraler och i de bakre maskbågarna.
Lägg upp 1 lm innan du virkar första varvet.
1-3: 32 fm
4-7: 34 fm
8-11: 36 fm
12: 9 fm, 8 lm, hoppa över 8 m, fortsätt virka fm. (tumhålet är virkat)
13-27: 1 fm i varje maska, även i lm
28-32: minska 2 m i varje sida (prova vanten och markera var minskingarna ska vara, för att få tummen rätt) Klipp av garnet och sy igen öppningen.

Tummen
fördela 16 maskor jämnt i tumhålet
2-8: 1 fm i varje m
9: minska varannan maska
10: minska varannan maska
11: 1 fm i varje maska. Klipp av garnet och sy igen öppningen.

3 kommentarer:

Made in Hstd sa...

Tack för en bra beskrivning! Har fått ihop en vante som ska bli julklapp till min svåger. Ska börja på vante 2 senare i dag...

Fröken Musse sa...

Verkligen ett bra mönster! Tack för att du la ut det:-) Det blev ett bra sportlovsprojekt och nu är jag redan sugen på att göra fler!

Åsa sa...

Hej!
Tusen tack för mönstret till dessa vantar:-) Jag har gjort vänstervanten och undrar nu lite hur jag gör tumhålet på höger. Tvärtom bara eller? Alltså 8 lm direkt på varvet, hoppa över 8 fm, och sedan köra på med fm varvet ut? Blir det rätt då...? Jag är ganska ny i virkbranschen...