Jul, mer jul

Jag fick tips av Elsa att stärka julgranskulor med trälim blandat med vatten. Speciellt till färgat garn, eftersom sockerlösningen gör garnet flammigt. Jag såg det på mina blåa julgranskulor och har gjort nya (på beställning). Igår roade jag mig med att prova trälim, och resultatet blev mycket bättre. Däremot var det mer tidsödande att stå och pensla, så till mina vita julgranskulor håller jag mig nog till sockerlösning tror jag.

De blå kulorna finns inte på bild än, men jag har bild på lite annat julpyssel. I helgen var vi på shoppingtur, och när vi var inne på Clas Ohlsson för att köpa trälim fastnade jag vid en stor korg. Till min förfäran såg jag batteridrivna "värme"ljus, och jag stod säkert i 5 minuter och gnällde över att det borde vara en dödssynd att använda batteriljus när det finns riktiga ljus. Jag sa nåt om djävulens påhitt och att skända julen, och sen drog min man mig därifrån för att slippa mina svordomar. De där batteriljusen irriterade mig hela dagen, och så störde jag mig på alla som skulle köpa dem. Och sen, på kvällen när jag inte kunde somna, då fick jag världens idé (varför kommer alla världens idéer när man inte kan sova?). Dagen efter gick jag skamsen till Clas Ohlsson och köpte två paket batteriljus, 29 kr för tre ljus och så fick man två batterier till varje ljus. Resten av helgen ägnade jag till att skämmas, och virka det här (lite udda?) julpysslet.

Ljuslyktor i samma "tema" som julgranskulorna. Lyktorna kan användas antingen som på bilden, eller så kan man vända dem och ställa ljusen i själva lyktan. De är stärkta i limblandning med guldglitter i.


Adventsljusstake, av flera rutor som virkats ihop. Rutorna är mitt alldeles egna mönster, och staken är precis som lyktorna stärkt i limblandning med guldglitter i. Det var meningen att jag skulle köpa mossa att lägga i, men jag glömde försts


Jag måste säga att jag är sjuuukt nöjd med båda de här projekten! Limblandningen blev inte lika hård som sockerlösning, men det funkar. Ljusen är supercharmiga, de är gjorda så att ljuset liksom fladdrar som riktiga ljus. Jag kommer helt klart virka fler såna här under nästa år, de är perfekta som julklappar. Skulle inte du bli glad för en adventsljusstake, ett par ljuslyktor och ett par julgranskulor som alla går i samma färg och form liksom?

OBS!!! Använd ALDRIG riktiga ljus i virkade ljuslyktor eller ljusstakar. Det kan sluta riktigt riktigt illa.

9 kommentarer:

Drutten sa...

Vilka otroligt fina grejer! Något bra kommer i alla fall av att du inte kan sova ;-)
Skulle du inte kunna göra kulor som man kan stoppa de där värmeljusen i också, det skulle ju vara supergulligt att hänga i fönstret tex...

Ninni sa...

batteriljus är ju kanonbra! Även om jag inte själv använder några. Tänk bara på alla glömska som är rädda att det ska börja brinna? Eller om man har katter som hoppar upp på bordet och riskerar att få morrhåren bortbrända. :-)
Dina skapelser är KANONFINA!! Vilka ideer du kom på!

Kram kram från mig och min tentakel!

Kaldorei sa...

Ett tips istället för mossa, köp nån påse polkagrisar och häll i istället =)

Kafe sa...

Jag reagerade som du när jag såg ljusen i deras katalog. Men du har ju svaret på vad batterivärmeljus ska vara bra till! Gillar Druttens förslag med kulor med ljus i. Kunde man ha i granen i stället för andra ljus! Om man orkar virka massor av kulor och om man kommer på ett smart sätt att få ut ljusen för bateribyte... Jättefina och smarta saker!!!

Sandra sa...

Batteriljus var det enda vi kunde ha på bordet förra året då katternas svansar hade en förmåga att hamna i ljusen. Men visst är det mysigare med riktiga, när man kan ha det.

Finfina grejer du gjort

Kaja sa...

Vilken rolig idé! Själv gick jag igång på detta och funderar varför du inte har hela kulor med små värmeljus i. Julgranspynt och belysning samtidigt...

Crochetra sa...

Många pratar om hela kulor med ljus i, och jo, jag har tänkt tanken mååånga gånger :-D Jag sitter och klurar på en stor kula att hänga i köket. Som en kökslampa, så med glödlampa i. Jag har bara en massa annat jag borde ta itu med först. Men det kanske kommer. Är bra sugen på att göra en hel slinga med virkade bollar :-D Stärkning var smått beroendeframkallande.

ÄNGLASTINA sa...

Va fina dom blev.Kul att det blivit poppis med gamla tekniker.Tipset med trälim va ju bra.

Pysselkiisen sa...

Vill tipsa om den tävling jag har på min blogg nu! Den är sponsrad av underbara butiken By hands. Gå in och titta här:

http://pysselkiisen.blogspot.com/2009/12/tavling-hos-pysselkiisen.html