Alla hjärtans dag och gaffelvirkningIgår var det som sagt alla hjärtans dag. Vi brukar inte direkt fira, men igår köpte jag faktiskt hem en chokladask som jag och Micke kunde dela på.

Gårdagen gick väldigt snabbt. Jag och svärmor började dagen med att åka på äventyr. Äventyr, vadå för äventyr? Jo, det ska jag berätta. När jag var liten hade min mamma några tallrikar som jag var jätteförtjust i. Det var engelska tallrikar, Asiatic pheasants hette de. De var vita med en massa mörkrosa mönster på, och jag älskar ju rosa. När jag flyttade hemifrån fick jag de tallrikarna med, fyra stycken, men så gick den ena sönder och kvar fanns bara tre. När jag och Micke flyttade till vår första egna lägenhet, försökte jag hitta fler tallrikar för att komplettera mina tre stackare. Dessvärre hittade jag inget på den tiden. Sen en dag förra året ringde min mamma och sa att hon sett servisen på Blocket, men då av Old Gustavsberg och under namnet Fasan. Tanken hade aldrig slagit mig att det fanns en Gustavsbergsvariant, men jag blev eld och lågor. Sedan det samtalet har jag ofta kollat på Blocket efter min servis, men varje gång jag sett den har det varit aningen fel färg eller så har jag varit för sent ute. Den sista tiden har jag sänkt mina krav lite, och beslutat att det funkar med en brun också men en rosa är ju fortfarande favoriten. Igår var iaf jag och svärmor på äventyr, och vi kom hem med 27 tallrikar av Fasan i brunt. Woho liksom!


Resten av dagen gick seda åt till att äta choklad och gaffelvirka. Gaffelvirkning är nåt jag varit sugen på att testa länge, men jag har inte hittat rätt mönster. Så i lördags började virka på en sjal, i ett garn jag köpte på garnmässan förra året. Efter några varv kom jag på att jag nog ville göra vantar istället och rev upp. Igår kom jag på att vantarna inte blev bra och jag nog ville göra en sjal ändå. Så jag rev upp. Och strax efter det råkade jag på ett underbart mönster på en gaffelvirkad sjal. Tyvärr är mönstret på finska, men det finns ett diagram och så hittade jag en typ översättning till engelska. Jag tror att jag fått kläm på själva mönstret i sjalen, det är bara kanten som jag inte fattat. Det här är mönstret, och här är min gaffelvirkning.

7 kommentarer:

Articsisters sa...

Livsfarligt att gå in hos dig. Jag har tittat och tittat i en halvtimme...

Vi på Articsisters handarbetar så därför gjorde vi några stämplar som vi vill ha för att göra vårt handarbete roligare.

Vi har stämplat med vattenfast färg på bomullstyg, klippt ut och pressat fast med vlisofix på båda sidorna. Det fattas det bara att sy fast själva lappen. Välkommen att inspireras.

Lisbet

Caramel sa...

Hej!
En liten vild chansning.. jag ser att du har översatt virkmönster från engelska till svenska, du gör det händelsevis inte också med bstickbeskrivningar? Eller kanske känner någon som kan göra det?

Har förälskat mig i ett par pulsvärmare men med engelsk beskrivning.

Ha en bra dag! /Caramel

Caramel sa...

Oj det var snabbt svarat! =)

Länken till stickbeskrivningen kommer här:

http://www.knitty.com/ISSUEwinter05/PATTmrsbeeton.html

/Caramel

wimsan sa...

Satt här och läste din blogg som vanligt och kan inte tro att det är sant när jag ser servisen du inhandlat. Jag har en exakt likadan fast i blå i en uppsättning med mattalrikar, djupa talrikar och assietter, 12 utav varje + några uppläggningsfat (finns att skåda på min blogg), fått den av svärmor och den är ganska fin. :-)

Nina sa...

Har också blå variant av dina bruna tallrikar...

intressant med det svenska namnet på dem, mina är engelska.

tevainio sa...

Oj oj oj...detta gjorde jag i min barndom har glömt av helt och hållet. Vad glad jag blev nu Tack
Heter de gaffelvirkning?

Anonym sa...

Hej,
Läste din blogg och jag kände igen gaffelspetsmönstret. Jag har själv virkat en likadan för något år sedan. Kanten är lättvirkad. Du skall börja med att virka gaffelspets för t.ex. 60 länkar (kapa inte av garnet). Sedan virkar du fast den raka kanten så att du virkar *1 fm kring 3 garnlänkar av kanten, 3 lm, och 1 fm kring lmb i själva sjalen, 3 lm*. Upprepa tills du kommer till hörnen. Där virkar du enligt samma princip, men upprepar 3 ggr i samma lmb. Fortsätt med jämna mellanrum på gaffelspetsen och sedan virka fast den så att den räcker runt hela sjalen. Sedan är det bara att fästa med 1 sm, virka yttre kanten *1 fm kring 3 garnlänkar, 4 lm*, fästa med sm och göra tofsarna. Hoppas detta var till hjälp och lycka till med sjalen!