Undrar du var tummen är? Problem med anatomin?

Ja, det kan ju vara lite pinsamt att inte veta var tummen sitter, men nu finns det hjälp! Vet du inte var tummen är, så köp en och stoppa i fickan! Eller varför inte virka en själv? Den här tummen, eller nemmut som han heter numera, är virkad i ekologiskt bomullsgarn och stoppad med lite allergifritt kuddstopp. Han är ca 7 cm om man inte räknad med benen. Nemmut är en sportslig typ, här till vänster kör han situps på wii fit och kolla så glad han är all träningsvärk till trots!

Vill du virka en egen? Kanske pimpa den, eller göra den till din alldeles egna minime? Då kan jag meddela att han är superlätt att göra, och genom att byta ut a i han mot o (=hon) så har du dessutom utfört ett könsbyte helt på egen hand.

Virkad tummen

Tummen virkas i spiral, så använd en säkerhetsnål eller ett garnbit i avvikande färg för att markera var varven slutar. Du kan använda vilket garn du vill, material spelar ingen roll och tjockleken på garnet påverkar tummens slutliga storlek. För att få en tumavtryckslook virkar du i fastmaskornas bakre bågar hela tiden.

Lägg upp 6 lm
v1: (virka bara i ena bågen på lm) 2 fm i andra lm från nålen. Fm i de kommande 3 lm. Virka 3 fm i sista lm. Nu ska du virka på lm-kedjans andra sida, genom att virka i den lm-båge som finns kvar. Virka 4 fm. Markera sista maskan med en garnbit eller säkerhetsnål.
v2: i de två följande maskorna virkade du 2 fm. Virka 3 fm, i nästa 3 fm virkas 2 fm. Virka fm fram till sista m, där virkas 2 fm.
v3-7: virka fm på hela varvet, med i ändarna (där de gamla ökningarna finns dvs) ökar du varje varv 3 fm som du sprider ut jämnt för att få en rund och fin form.

Brodera ansiktet med svart garn.

Armar och ben
Stick ner virknålen i en lämplig fastmaskas baksida, dra igenom svart garn. Virka 6 lm, virka sm i luftmaskorna och fäst garnet.

Inga kommentarer: