Mönster på stickade och tovade tofflor

Jag har fått förfrågningar om ändringarna på mönstret till de stickade tofflorna. Med godkännande från Phenelia kommer dessa ändringar här! Originalmönstret finns här.

Till tofflorna har jag använt dubbla trådar Marks och Kattens Eko Babyull (25 gr=83 m, 37x26 maskor är 10x10 cm, stickor 3). Till storlek nyfödd (mina blev ca 10 cm långa) har jag använt ca 25 gr garn, till storlek ca 7 månader (mina blev dock stooora, ca 14 cm långa) har jag använt 50 gr garn. Phenelia använde ett ullgarn från Järbo (minns inte vilket) och de tofflorna passar hennes son på ca 7 månader.

Storlek: nyfödd
Gör så här:
Lägg upp 18 m på stickor nr 5 ½. Börja med att sticka 1 avigt varv och fortsätt sedan med slätstickning fram och tillbaka på stickorna. Den första och sista maskan stickas rät på alla varv = kantmaska. Sticka 19 varv slätstickning och flytta sedan över maskorna till strumpstickor nr 5 ½. Fortsätt nu att sticka slätstickning runt runt på strumpstickorna.
Efter 9 varv börjar minskningarna för tån;
sticka 2 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 1 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 1 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 2 rm-tills. varvet ut.
Nu borde du ha ungefär 4 maskor kvar på stickorna. Klipp av garnet och dra det genom de återstående m. Fäst tråden och sy ihop tofflan mitt bak. Gör en till likadan.

OBS! Kom ihåg att detta är babytofflor för typ nyfödda. Jag tovade i 40 grader i tvättmaskin (i originalet står det 60 grader)

Storlek: ca 7 månader

Lägg upp 27 m på stickor nr 5 ½. Börja med att sticka 1 avigt varv och fortsätt sedan med slätstickning fram och tillbaka på stickorna. Den första och sista maskan stickas rät på alla varv = kantmaska. Sticka 28 varv slätstickning och flytta sedan över maskorna till strumpstickor nr 5 ½. Fortsätt nu att sticka slätstickning runt runt på strumpstickorna.

Efter 13 varv börjar minskningarna för tån;
sticka 2 rm, 2 rm-tills. varvet ut. 21 maskor kvar
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 2 rm, 2 rm-tills. varvet ut. 16 maskor kvar
Sticka 1 varv med räta maskor.
Sticka 1 rm, 2 rm-tills. varvet ut.
Sticka 1 varv med räta maskor. 11 maskor kvar
Sticka 2 rm-tills. varvet ut.

Nu borde du ha ungefär 6 maskor kvar på stickorna. Klipp av garnet och dra det genom de återstående m. Fäst tråden och sy ihop tofflan mitt bak. Gör en till likadan.

3 kommentarer:

Stina sa...

Hej! Min kommentar har inget med de fina tofflorna att göra utan med de virkade förklädesklänningarna som finns på din blogg från i vintras och förra hösten. De är ju hur fina som helst! Har du hittat på mönstret själv eller finns det att få tag på någonstans? Jag vet nämligen någon som skulle bli glad av att få en sådan...

Det var förresten jag som skrev en kommentar om kakmonstret nånstans också, och nu har jag följt ditt mönster och ändrat lite och gjort en handdocka av honom, det blev hur bra som helst! han sitter i bokhyllan och mumsar kakor i väntan på att det ska bli jul...

Susanne sa...

Jag har skrivit om Dig och virkat en grej med mösnter från Dig, idag i min dagbok. TACK!

21 november menar jag! Kika in får Du se!

Ha en superbra helg!

Pex sa...

stina
det mönstret är ett mönster från 70-talet, jaghar köpt det på tradera. jag föreslår att du mailar mig, så kan vi kanske lösa problemet!

susanne
åh va roligt! jag är nere i världens pysselsvacka, så det händer inte så mycket. men det är alltid roligt att nån gillar det man gör!