Ännu en sköldpaddaNu har jag, förhoppningsvis, virkat den sista sköldpaddan på väldigt länge. Om det är något jag tycker är riktigt drygt (bortsett från all form av städning och hushållsarbete (tidigare fanns även träning på min hatlista, men sen upptäckte jag dansmattan och var fast i det träsket)) (notera nu att jag var duktig nog att sätta ut två parentestecken för att avsluta hela min dubbelparentes). Precis som paddorna i föregående inlägg har jag använt mönstret som finns i Mia Bengtsson bok "Virka amigurumi". Till samtliga paddor har jag använt restgarner, och virknål 2,5 mm (min absoluta favoritstorlek av någon okänd anledning, finns det något man inte kan virka med en tvåochenhalva?). Garnet är ungefär att likna vid Svarta fårets Tilda-garn. Jag vet att minst ett av garnerna jag använt har varit Marks & Kattens ekologiska bomullsgarn, ett garn jag gillar skarpt. Det är det garnet jag använt till mina dålls, eftersom jag gillar de lite "bleka" färgerna, dessutom finns det en färg som är lagom hudfärgat för att se verkligt ut på mina dålls. Åter till paddorna. Till ögon har jag använt säkerhetsögon i storlek 6 mm, inköpta från loveknitting.se.

Så vill jag förstås ge mitt utlåtande av boken. Det var många som talade varmt om boken, så jag beställde den via nätet utan att egentligen veta vad jag hade att vänta. Jag kan först säga att jag inte riktigt kom överens med alla förkortningar och mönster"recept". Jag är en rätt van virkare vill jag påstå, och jag har nog aldrig stött på "yttre" respektive "inre" maskbåge, utan ebnart "främre" och "bakre" för att nämna ett exempel. Det krävdes lite av en nollställning av hjärnan för att jag skulle hänga med, men när jag väl var med på noterna (typ efter nån minut) så var det inga problem alls att fatta tanken bakom mönsterkonstruktionen. Dessvärre tyckte jag att boken var alldeles för tunn, Mia kunde lätt haft med fler mönster och lite fler förslag på variationer av figurerna. Så skulle jag gärna sett att hon gett förslag på vilka garner (namn alltså, typ Tilda eller nåt, vad som helst) man kan använda, mest för att nybörjare ska ha nåt att gå efter när de kommer till garnaffären. Vidare tyckte jag att figurerna som var i boken var lite småtråkiga. Sköldpaddorna gillade jag skarpt, absolut. Men det var liksom inget nytt för mig i boken, det mesta i boken kan man hitta gratis på nätet om man behärskar engelska virktermer. Men jag antar att tanken inte var att komma med nåt revolutionerande utan bara presentera svenska folket för fenomenet amigurumi. Tanken bakom boken är fin, men jag hade gärna sett att den var lite tjockare och hade lite mer "hull på benen". För mig som van virkare, och som stor älskare av internet, gav boken inget särskilt förutom söta bilder och värme kring hjärtat att det finns fler unga människor som vill föra fram virkkonsten. För den som är ny på virkning tror jag boken är riktigt bra för att komma igång och förstå grunderna. Samma om man skyr engelska/amerikanska mönster.

Min mening har inte varit att dissa boken, jag är glad att det kommit en svensk virkbok som innehåller annat än dukar etc. Och jag kan lugnt säga att jag själv blivit sugen på att göra en egen bok. En virkbok som kanske har en lite annorlunda inriktning än "Virka amigurumi", men ändock en virkbok med mönster från bland annat min blogg, men också mönster som jag inte velat lägga upp på nätet. Jag vet inte om jag kommer göra slag i saken, men vad säger du? Skulle du vilja ha en virkbok med mig som författare?

23 kommentarer:

Anonym sa...

ABSLOUT!!! Jag skulle köpa den boken med en gång!:)

Anna

Teskedsmamman sa...

Jajjemän!!!!

Söt sköldis också, i övrigt dså håller jag nog med dig om Mias bok, fast den var helt klart värd de 80 kr....

Nikka sa...

Japp. Jag håller med dig till fullo om boken. Den var ju så billig så det känns okej, men mycket nytt eller inspirerande kom den inte med om man brukar virka från nätet. Har hittat mycket mer kul via din blogg så en bok av dig skulle jag nog köpa!

Sofias värld sa...

Jag håller också med om Mias bok. Men den var ju väldigt billig så jag tycker nog att den ändå var värd de få slantar den kostade. Så tycker jag nog att mönstren var lite annorlunda som t.ex. munken och plipp och plopp. Sådant finns det inte mycket på nätet av. Det jag ändå störde mig mest på var nog "virkspråket", det var annorlunda än vad man vanligtvis brukar använda i virkböcker (då anser jag mig också vara en ganska van virkare).

Jag har också funderat på att skriva en amigurumi-bok. Inte för att jag nu vet om jag har något så radikalt annorlunda att komma med. Än så länge finns det ju inte så många svenska amigurumi böcker ändå. Fast det kanske hinner komma fler innan jag kommer igång att skriva.

Och jag skulle definitivt vara intresserad av att köpa en bok du skrivit. Jag köper de flesta amigurumi böcker som jag tycker om :), bokhyllan börjar bli full!

H//Sofia

Kat sa...

Ja ja ja! Den inrikting som du verkar ha tänkt på din bok låter kanonintressant! Jag håller verkligen med dig om Mias bok, ingen kritik mot henne, men den är tunn även om den är billig.
//Kattis

Anonym sa...

Jag välkomnar allt som kommer ut på svenska. Det finns så mycket på nätet men allt är på engelska,
tyvärr så kan jag inte alla förkortningar på engelska.
Kerstin

mira sa...

instämmer med föregående talare, jag med skulle gilla en bok av dig. :-)

Hulda sa...

Absolut! Du har många och fantastikt fina idéer! kör på bara! Jag köper den direkt!

Sara sa...

Jag skulle absolut köpa din bok, kollar på din blogg jämnt, tycker du gör jätte fina saker. Skulle jätte gärna vilja ha en bok med snygga och lättförståliga mönster.

Tack för en bra blogg!

Stina sa...

Ja! Gört! Och ta gärna med kakmonstret...

Pixi sa...

Ja varför inte ,visst ingen van virkare så men jag gör så gott jag kan men har haft svårigheter med dina babyskor,så kanske förenkla mönstrena lite annars för nu har jag virkat skorna 4 ggr o det blir inte som dina skor??!!!Jag förstår inte vad jag gjort för fel men kan tänka att jag tytt dem fel men du kanske kan hjälpa mej ,för jag vill inte ge mej heller för de e ju såå söta (men inte mina,hehe)kram=)

Pex sa...

Pixi
om du säger vad i mönstret du tycker är krångligt kan jag hjälpa till, blir lite svårt annars ;-) jag har inte haft en tanke på att göra en bok förut, så mönstrena som finns har jag mest skrivit upp för min egen skull och jag vet ju vad jag menar.

åsa sa...

Yes! klart man är intresserad av en ny MODERN virkbok!

Marie sa...

heja dig, klart att du ska skriva en egen bok!

Llina sa...

Självklart ska du ge ut en bok!! Jag gillar dina ideer och dina mönster. Jag besäller en redan nu!! ;)

Mildamakter sa...

Absolut!!!

musicbagel sa...

Är lika förundrad varje gång över hur du lyckas få ihop som små mästerverken.

IA Nyckelpiga sa...

GIVETVIS!!
Kan man beställa nu?

Häxan Sytant sa...

Jag måste bara få opponera mig lite mot alla negativa kommentarer om Mias Amigurumibok. Jag som textillärare välkomnar varmt en svensk bok med enkla grundfigurer och vad jag tycker faktiskt är ett enkelt virkspråk. Min sjuåriga dotter läser utan problem hennes beskrivningar på egen hand! Som jämförelse har jag för en duktig åk 9:a förenklat en beskrivning ur boken "enkel virkning" som var allt annat än enkel. På tok för mycket text för varje moment, helt onödigt. Engelska beskrivningar funkar sällan bra då det resulterar i att jag måste översätta och förklara varje moment. Mias språk kan vem som helst förstå ganska snabbt. Jag är övertygad om att hennes bok kommer att bli mycket populär när jag introducerar den för eleverna nästa vecka. Innan man kritiserar för mycket kanske man först ska fundera på vilken målgruppen har varit. Jag antar att tanken är att locka och inspirera dem som ännu inte har kommit upp till en nivå där man läser avancerade engelska beskrivningar eller t om gör sina egna.
För min egen del tycker jag att figurerna är roliga att virka som pausarbete när jag tröttnar på de större projekten. Dessutom kan man använda grundfigurerna och utveckla dem till något eget. Jag är mycket nöjd med min bok!!!

Pex sa...

Häxan sytant
Jag tror absolut att mindre virkvana uppskattar boken, men för mig som vant mig vid helt andra mönsterbeksrivningar är det väldigt svårt att ställa om till ett annat beskrivningssätt. Och precis som jag skrev i inlägget tror jag inte hennes mening var att revolutionera virkvärlden, men den var inget som var nytt för mig i boken. Och det är verkligen på tiden att det kommer lite roligare virkböcker på svenska, en gång i tiden klarade inte jag heller av engelska mönster. Nu har jag ju kommit till ett stadie där jag är van vid engelska mönster och låååånga beskrivningar, och därmed tycker de är enkla för jag lär mig dem. Som sagt, boken är säkert bra för andra.

elska sa...

Åh, jättegärna!
Jag håller med om att boken gott kunde ha innehållt fler mönster samt att de som fanns var lite konstiga en del ;-)

Anonym sa...

Helt klart jag vill ha en bok som du skrivit!!
Sätt igång med det samma, jag väntar redan på den!
Du är jätte duktig och skulle klara det utan tvekan.
Ha det höstmysigt!
Carina

Anonym sa...

I had a good time here but will return to google now.