Virkade blombokmärkenEn natt när jag inte kunde somna (ja, det är många sådana nätter nuförtiden) fick jag för mig att jag behövde bokmärken till böckerna jag aldrig nånsin läser. Innan jag lyckats somna hade jag bestämt exakt hur jag skulle virka dem, och på morgonen tog det mig kanske en halvtimme att göra en enligt mönstret jag hade i huvudet. Jag hade från början tänkt ha med dem i boken jag kanske, evantuellt, tänker skriva men så kom jag på att om jag gör en bok vill jag nog ha lite roligare grejer med i den. Därför skriver jag mönstret nedan om nån vill göra blombokmärken själv.

Blombokmärke

Material: gult, grönt och blått garn
Virknål: 2,5 mm

Med grönt
6 fm i en amigurumiring
2 fm i varje maska (12 m)
[2 fm i nästa maska, 1 fm] 6 ggr (18 m)
1 varv utan ökningar, avsluta med en sm i nästa maska. Klipp av och fäst garnet.

Med grönt
Lägg upp lika många lm som du vill ha bokmärket långt.
Virka en sm i andra lm från virknålen. Virka sm i varje lm. Vill du ha ett grönt blad på stjälken? Virka sm till du kommit så långt upp på stjälken som du vill ha bladet. Lägg upp 9 lm (som alltså virkas ut från stjälken) Virka en sm i andra lm från nålen. Virka 2 fm, 3 hst, 2 st. Sm i nästa lm på stjälken.
Klipp av och fäst stjälen i den gröna blomdelen med hjälp av trådarna.

Med gult
6 fm i en amigurumiring
2 fm i varje maska (12 m)
[2 fm i nästa maska, 1 fm] 6 ggr (18 m)
2 varv utan ökningar. 1 sm i nästa maska. Klipp inte av garnet!

Montering
Nu ska den gröna delen med stjälken på och den gula delen virkas ihop. Lägg ihop delarna aviga mot aviga och stick virknålen genom båda delarna. Virka sedan:
[2 fm i nästa m, 2 fm] 6 ggr (24 m). När du virkat nästan hela varvet runt ska du stoppa blomman med vadd, virka sedan sista biten. Avsluta varvet med en sm i varvets första fm och byt samtidigt till blått garn. Klipp av det gula garnet, men lämna en bit så du lätt kan fästa den. Virka sedan blombladen.

Med blått
Lägg upp en lm. Virka en fm i samma maska som sm som avslutade förra varvet.
[4 lm, hoppa över 3 maskor, fm i nästa maska ] 5 ggr. 4 lm, avsluta med en sm i varvets första fm.
1 lm, 1 fm i samma maska som sm. [9 st om lm-bågen, fm i fm] 5 ggr. 9 st om lm-bågen, sm i varvets första fm. Klipp av och fäst de trådar som är lösa.

6 kommentarer:

Hulda sa...

Så kul att du delar med dig...dessa måste jag testa :-)

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Så fiffigt :D

HegeT sa...

Så smart idè.
Supre "tillegsgaver" til jul.....

Takk for at du deler.
Klem
HegeT

Sunna sa...

Tack för mönstret, det verkar ju rätt ok med sömnlösa nätter när man får så fina ideer

Pysselkiisen sa...

Tävlingsdax på min blogg!
Vill du vara med?

Anonym sa...

Jag älskar det här mönstret - det är otroligt genialiskt och fint! Jag är en fattig studerande och skulle hemskt gärna vilja virka några bokmärken med ett mönster som hämtat all inspiration från ditt, två kronblad istället för ett och ibland två rader med blomblad, istället för en rad och sälja dem för 40/45 kronor styck på traktens fina retrofik! Jag vill att fler ska få ta del av dessa underbart vackra bokmärksblommor (alla kan ju inte virka ihop dem själva) och jag behöver själv dryga ut min kassa en aning. Skulle detta vara okej för dig om jag får uppge ditt namn och att ditt vackra mönster ligger till grund och inspiration för bokmärkesblommorna på en lapp i samband med försäljningen? Mejla mig gärna till v06emela@du.se, så väntar jag på ditt svar. Finaste hälsningen från Emelie