Att göra en skål av en virkad duk

Idag tänkte jag visa mitt senaste projekt: att göra en skål av en virkad duk.

Du behöver en virkad duk (har du en gammal så ta det, har du som jag ingen gammal duk får du vackert virka en) och något att forma duken på. Jag har tagit en kakform med veckade kanten. Använd något du kan vara utan ett tag, för det tar några dagar för duken att torka.På spisen värmer du 4.5 dl florsocker och 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt. Lösningen brukar bli lite klarare när det är klart (men mitt blev inte alls klart och fint idag). Hur varmt ska man ha spisen? Ingen aning, men jag har inget tålamod och kör på högsta så det går fort.


När sockerlösningen är färdig låter du den svalna något. Låt det inte svalna för länge, för den blir bara stelare och klibbigare. När det är så pass "svalt" att du står ut med smeten mot fingrarna, doppa duken i kastrullen. (Eftersom jag skulle stärka flera saker hällde jag över en del av sockerlösningen i en skål, och doppade duken där istället och resten av lösningen hällde jag glitter i. Nu blev du himla nyfiken på vad som ska glittras, och nu blir det här nog världens längsta parentes (nä, jag skämtar bara. Alla som pluggat på universitet och högskola vet hur löjligt långa en del parenteser är) men jag struntar faktiskt i båda grejerna för tillfället).


När du dränkt duken i sockerlösning, tar du upp den och lägger på en handduk. Pressa handduken på duken, så att du får bort överflödig sockerlösning.


Och slutligen formar du duken efter din skål eller kakform eller vad du tänkt använda.


Sen är det bara att låta det torka. Det tar några dagar, så ha tålamod. Har du inte tålamod, så kör du det i torkskåpet. För det tänker nämligen jag göra.

Mönstret jag använt till min duk kommer från ett gammalt tidningsurklipp. Häftet heter Hemmets Idétidning så jag tippar att det kommer från Hemmets Journal, och det är Mabel Haag som gjort mönstret.

11 kommentarer:

Krimskrams sa...

Så smart! Hoppas du lägger in en bild på den färdiga skålen när den har torkat :-)

Jojo sa...

Najs, ngt jag alltid velat testa en aldrig kommit mig för :)

Hur länge håller skålen? Tills man tvättat den eller?

/J

Pysselkiisen sa...

Riktigt häftigt! Måste genast rota i linneskåpet (tror nämligen jag har lite dukar där som aldrig används) och testa det där själv! Tusen tack för idén :D

ÄNGLASTINA sa...

Skulle precis lägga ut en fråga om stärkning.Kanon.Hur blir det när garnet är färgat?

Kafe sa...

Jag köpte ett gäng dukar på Tradera för ett tag sedan (röda)som jag tänkte göra skålar av och fylla med hemgjort godis som gåbortpresent i helgerna. Men jag trodde att man skulle använda tapetklister och det har jag inget hemma så jag har inte kommit mig för. Nu fick jag ju recept på "tapetklister"! Tack för hjälpen!

Krumelur sa...

Snygg duk och snygg skål blir det!! Bra tutorial...

Sandra sa...

Jag som precis idag på fm var och lämnade en säck med virkade dukar till en loppis. Tror det blir en finfin skål när det är färdigt

Ilkka sa...

Jag som senast idag googlade på stärkelse till virkning. Tror jag också kommer att köra på florsockerlösningen. Har förstått att det finns stärkelse på tub att köra, men det är ju inte speciellt ofta man måste använda det.

Fröken Fridh sa...

Gu vilka bra tips! Man bugar och tackar :D

Anonym sa...

bra start

Anonym sa...

kan man använda tapetklister?