Prinsesskrona

Jag virkade min krona i två färger, plus att jag virkade en kant i fluffgarn. Dock räcker förmodligen ett nystan Viva till hela kronan, med kanter. Meningen var att jag skulle göra knapphål (virka ett antal lm, hoppa över lika många m som jag gjort lm och fortsätta virka fm) på nåt av de mittersta varven, men jag glömde. Gör knapphål om du minns, eller så virkar du kanske 10 lm och syr fast som knapphål i efterhand. Kronan passar en vuxen, ska den vara till ett barn kan du testa att lägga upp kanske 10 färre lm och sen se om det räcker runt barnets huvud. Är den fortfarande för stor, ta bort 10 lm till. Varje spets kräver nämligen 10 maskor, så det enklaste är kanske att ta bort just det antalet. Det är nog rätt lätt att justera antalet spetsar efter hur många lm du behöver :-)


Om du virkar en krona och lägger upp i din blogg, så skriv var du hittat mönstret (dvs min blogg) eller skriv åtminstone att det inte är ditt eget mönster. Det är ledsamt att se mönster "stjälas", oavsett vems mönster det är. Om du inspireras av min krona, och sedan gör ett eget mönster så får du gärna nämna inspirationskällan (dvs min blogg). Tack :-)Garn: ett nystan Viva (Marks & Kattens)
Virknål: 3 och 3,5 mm

I gult. Med virknål 3,5 mm, lägg upp 126 lm (eller använd 3 mm och virka löst)

Alla varv vänds med 1 lm. Virka med virknål 3 mm.
1) En fm i andra lm från virknålel. En fm i varje lm.
2-3) en fm i varje maska. Byt till orange.
4) en hst i varje maska. Byt till gult.
5-6) en fm i varje maska
Nu börjar spetsarna på kronan:
7) 5 sm. 1 sm, 1 lm, 1 fm i nästa maska. 9 fm. (rätsidan).
8) minskning, 6 fm, minskning.
9) en fm i varje maska
10) minskning, 4 fm, minskning
11) en fm i varje maska
12) minskning, 2 fm, minskning
13) en fm i varje maska
14) [minskning] 2 ggr
15) en fm i varje maska
16) minskning. Klipp av tråden.

Med rätsidan mot dig, hoppa över två maskor efter första spetsens första varv. Virka sedan en spets på samma sätt som första spetsen. Därfter fortsätter du att virka spetsar, med två maskors mellanrum. Fäst inte trådarna nu, utan virka in dem när du virkar sista kanten runt hela kronan.

Virka ett varv fm runt hela kronan. Om du vill kan du virka med fluffgarn på nedre kanten, och kanske sy fast pärlor i spetsarna.

7 kommentarer:

Sunna sa...

Åh vad synd jag inte har någon lite tjej hemma längre, inspirationen bara kom när jag såg ditt mönster med glittertrådar och pärlor och paljetter. Ska i alla fall spara mönstret ifall någon dyker upp Tack

Johanna sa...

Kikar in av och till, men har inte kommenterat tidigare!

Jättefin krona, den skall jag absolut virka till min prinsesstjej, hon kommer att älska den!

Kajsa sa...

Du har en award att hämta hos mig!

Akhila's Handblog sa...

En sa'n jattefin krona. Skall genast starta en till var Waldorf skola - barnen kommer att alska den. Och givetvis kommer foton med lank till dig pa min blogg. 1000 tack!

Pia sa...

Mina tjejer skulle tro morsa fått fnatt om jag skulle ge dem en krona, men som tur är har vi en grannflicka på 7 år som jag tror den skulla passa perfekt. Ska luska lite med hennes mamma.
Du har nåt att hämta på min blogg

Erika sa...

Underbart du virkar.
En överraskning väntar dig på min blogg.

Ninna sa...

Vilken härlig krona och trevlig blogg... Ska kirka runt lite till nu :-)