Jag har fått fler awards!

Som sagt, jag har fått tre awards de senaste veckorna, men jag har inte riktigt haft ork att ta itu med dem. Så här på självaste nyår, när jag sitter och väntar på att andras firande ska ta slut så jag kan få sova, så tänkte jag underhålla mig med att ge vidare awarden. Eftersom jag fått tre likadana från tre olika personer, och eftersom jag inte "känner" 21 bloggare så slår jag ihop dem till en award och ger vidare den till sju bloggar. Jag hoppas ni har överseende med detta. Skulle ni ha problem med det får ni väl komma till mig så kan jag sitta på er tills ni kommit på andra tankar ;-) Awarden kommer förresten från Mamma till 3 busiga killar, stickig och cupcakes & hoyas.



Med awarden följde lite förhållningsregler och de anges nedan.

Regler:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.

Den här gången kommer jag inte att bara gå på handarbetsbloggar, utan även sikta in mig lite på bloggar som skrivs av personer jag verkligen imponeras av av andra anledningar. Trött som jag är kommer jag på dessa i första hand, försöker att inte ge vidare awards till samma personer hela tiden så du inte undrar varför jag kanske inte väljer just dig. Jag återkommer med fler när jag är piggare!

1. stor och liten
2. yrväder
3. pyssel på torp

Tygrensning

Hemkommen från Skåne, från Lund till Stockholm via Göteborg (ja, jag bokade visst lite galet) bestämde jag mig för att rensa bland mina tyger. Jag har tänkt göra det flera gånger, men det har inte blivit av helt enkelt. För nåt år sen hade jag ambitionen att sy barnkläder, och det blev några plagg innan jag tröttnade. Min symaskin pajade, jag kom inte överens med svärmors och jag vägrar köpa en ny när jag är så dålig på sömnad. Det är lika bra att rensa ut och se vad som finns så jag kan försöka lämna över eländet på någon annan ;) Resultatet ser du nedan, småstuvar är slängda för jag vill inte förvara dem längre. De större bitarna ligger i en kista och väntar på en ny sömmerska som faktiskt kommer använda dem. Tygerna bortskänkes alltså mot avhämtning. Jag delar inte upp tygerna, utan man tar alla eller inga. Jag skickar inget med posten, för det har jag ingen ork till. Orange och grå velour är bortlovad till en polare, lite förmåner får man väl ha om man stått ut med mig ett tag ;-)

Velour/plysch. Jag tillhör en av dem som diggar barnkläder i plysch, mest för att jag själv ser ut som en teddybjörn i plysch.Jag köpte på mig ett lager i olika färger, sydde några helt okej dräkter och sen tröttnade jag på dragkedjor som bara bråkade. Tänkte sedan syr såna där kalikåfigurer men det var för pilligt.



Stretchfrotté, ett grönt och ett randigt.


Trikåtyger. Två olika randiga, nåt gult, nåt med krambjörnarna på, ett blommigt och så ligger det ett par stumpar muddtyg där också.


Lite olika tyger. Flodhästtyg från IKEA, nåt blått lurvigt tyg och så ett naturvitt bomullstyg som jag inte vet att jag köpt ens.

Min jul i korthet

I år firade vi jul hos mina föräldrar i Skåne. Precis som hemma här så finns det inte så mycket att roa sig med. Vi matade ankor en gång om dagen, vilket fick bli min dagliga motion för mycket längre orkade jag inte gå. Som jag nämnt förut finns det tydligen en garnaffär mitt i byn, och jag var även denna gång tvungen att hedra dem med ett besök. Jag måste faktiskt säga att det är en av de absolut trevligaste och bästa garnaffärerna jag hittat. Den är ganska liten, men det finns ett relativt stort utbud med alla möjliga garner. Och ägaren, som har en frisörsalong i anslutning till garnbutiken (egentligen är det väl tvärtom) är en fantastiskt trevlig kvinna! Den här gången hade jag tänkt köpa garn till en ny stickad väska, den bruna jag har börjar bli trist och sliten. Så jag köpte två nystan grått Eskimo. Sen visade ägaren mig de nya bebiskatalogerna från Drops, och då var jag visst tvungen att köpa garn till en åkpåse också. Jag vet faktiskt inte om jag varit särskilt tydlig med det, men vi ska få vårt andra barn i slutet av maj och imorgon ska vi på ultraljud och se om allt står rätt till :) Och bebisen kommer alltså att behöva en åkpåse framåt hösten, så jag stickar en gräddvit Eskimo och storlek 74-80. Ångrar färgvalet lite så här i efterhand, men det blir nog bra ändå.



Och alla minns vi väl tofflorna jag stickade åt min brorsdotter? Alla typ fyra par eller vad det var. I samråd med min kloka mor bestämde jag mig för att lilltösen skulle få det större paret, då är de åtminstone inte för små. Jag broderade hennes namn på ena toffeln, och lite blommor på den andra. Jag är fullkomligt usel på broderi så det blev inte så väldigt fint, men föräldrarna uppskattade julklappen och det är ju huvudsaken!

Färdiga lilla huset




Så här ser alltså huset ut när det är klart! Bilden är tagen när taket är nylimmat, och jag har hårklämmor som håller fast fönster och dörrar så att de torkar ordentligt. Om du skulle undra varför huset ser ut att stå i luften. Jag är väldigt nöjd med resultatet, men besviken på att textillimmet jag köpte igår inte blir genomskinligt när det torkar. Nedan kommer i alla fall en fullständig beskrivning av hur jag gjort. Och kom ihåg, virka så många hus du vill och ge bort, men att använda min beskrivning som sin egen eller virka för att sälja, det är lägre än Glocalnet!

Garn: som alltid har jag använts Marks & Kattens Viva. Dekorationer kommer bli blandat Viva och Drops Paris.
Virknål: 3,5 mm, då blir det (för mig) lite hårdare virkning
Du behöver även en liten snutt tunnare grönt garn, och rött garn. Och virknål 2,5 mm.

Långsida (gör 2 st)
Lägg upp25 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. Fm varvet ut. 1 lm, vänd. (24 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm. (24 m) Klipp av och fäst garnet.

Gavel (gör 2 st)
Lägg upp 16 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. Fm varvet ut. 1 lm, vänd. (15 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm. (15 m)
V16: 1 fm, 2 fm tills. 9 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V17: 1 fm, 2 fm tills. 7 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V18: 1 fm, 2 fm tills. 5 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V19: 1 fm, 2 fm tills. 3 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V20: 1 fm, 2 fm tills. 1 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V21: 2 fm tills, 1 fm, 2 fm tills. 1 lm, vänd
V22: 2 fm tills, 1 gm. 1 lm, vänd.
V23: 2 fm tills

Tak (gör 2 st)
Lägg upp 27 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. 1 lm, vänd. (26 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm.

Innan husets långsidor och gavlar virkas ihop, så lägger du ut samtliga husdelar (tak, gavlar, långsidor) på kartong och klipper ut delarna även i kartong.

Virka ihop långsidor och gavlar med fastmaskor i vitt garn. Längst ner virkar du en kant med fastmaskor, och gör gärna nån extra fastmaska i hörnen. Nu limmar du fast kartongbitar på insidan av huset (alla dekorationer kommer att limmas fast).

På taket virkas ett rutmönster med sm. Takhalvorna virkas ihop på långsidan, med fm. Runt taket virkas en snökant med fm på gavelsidorna och på långsidorna *2 fm, 3 lm*.

I varje ruta på taket limmas en nonstop fast. Nonstopen är 8 fm i en magic circle, som sluts till ett varv.

Fönster (gör 5 st)
Lägg upp 8 lm med gult garn
V1: fm i andra lm från nålen. Fm varvet ut (7 m) Vänd med 1 lm.
V2-7: 1 fm i varje m.
Virka ett varv sm i brunt runt fönstret. Virka ett kors med brunt över fönstret. Virka med vitt runt fönstret (i samma maskor som de bruna sm är virkade). I hörnen virkas *1 hst, 1 st, 1 hst*.

Dörr (gör 1 st)
Lägg upp 7 lm
V1: 1 fm i andra lm från nålen. Fm i varje maska varvet ut. Vänd med 1 lm.
V1-9: 1 fm i varje maska, vänd med 1 lm.
Virka ett varv med fastmaskor i vitt runt dörren, i hörnen virkas 3 fm. Brodera ett handtag i grått.

Kransen virkas i ett tunnare garn, det jag har använt motsvarar ungefär garnet Tilda och virknål 2,5-3 mm. Använd en magic circle och virka:
*1 fm, 3 lm, 1 fm* tills du har 8 ”toppar” som består av 3 lm. Slut varvet med en sm i första fm. Dra ihop cirkeln något så att den blir rund och maskorna fördelas jämnt och fint. Ta en kort tråd i rött och vira det som ett band runt kransen. Limma fast kransen på dörren, jag har låtit de röda ändarna hänga som dekoration.
Limma fast alla fönster och dörren. Jag har satt ett fönster på varje gavel, 2 fönster på ena långsidan (baksidan) och ett fönster och dörren på främre långsidan. När allt torkat limmar du fast taket.
Klart!

Pepparkakshuset igen då



Idag när jag satt med min c-uppsats kände jag att artiklarna var lite väl maffiga, så jag beslutade att plugga lite kortare tid idag. Det gav mig tillfälle att fästa lite trådar, och göra i ordning taket. Jag fick också tillfälle att börja med nonstopen som ska pryda taken. Behöver jag säga att det är astrist? Jag har gjort hälften, och även om de gick fort är jag dötrött på dem. Ville hur som helst bara visa bild på hur det ser ut just nu!

Tak till pepparkakshus



Ikväll har jag roat mig med att virka takhalvorna till pepparkakshuset. Jag har också virkat ett rutmönster med smygmaskor och fäst trådarna på ena halvan, resten av trådarna fäster jag imorgon. Jag tror det det kan bli riktigt bra faktiskt, det ser fint ut just nu. Det är ju inte så mycket kvar egentligen, fästa trådar, virka en snökant runt taket och på mitten av taket där halvorna möts. Sen en massa nonstop, en dörr och lite fönster. Mycket mer behövs väl inte på ett vanligt hederligt pepparkakshus?

Virkat pepparkakshus



Garn: som alltid har jag använts Marks & Kattens Viva. Dekorationer kommer bli blandat Viva och Drops Paris.
Virknål: 3,5 mm, då blir det (för mig) lite hårdare virkning

Långsida (gör 2 st)
Lägg upp25 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. Fm varvet ut. 1 lm, vänd. (24 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm. (24 m) Klipp av och fäst garnet.

Gavel (gör 2 st)
Lägg upp 16 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. Fm varvet ut. 1 lm, vänd. (15 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm. (15 m)
V16: 1 fm, 2 fm tills. 9 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V17: 1 fm, 2 fm tills. 7 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V18: 1 fm, 2 fm tills. 5 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V19: 1 fm, 2 fm tills. 3 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V20: 1 fm, 2 fm tills. 1 fm. 2 fm tills, 1 fm. 1 lm, vänd
V21: 2 fm tills, 1 fm, 2 fm tills. 1 lm, vänd
V22: 2 fm tills, 1 gm. 1 lm, vänd.
V23: 2 fm tills

Tak (gör 2 st)
Lägg upp 27 lm
V1: 1 fm i andra lm från virknålen. 1 lm, vänd. (26 m)
V2-15: fm hela vägen, vänd med 1 lm.

Innan husets långsidor och gavlar virkas ihop, så lägger du ut samtliga husdelar (tak, gavlar, långsidor) på kartong och klipper ut delarna även i kartong.
Virka ihop långsidor och gavlar med fastmaskor i vitt garn. Längst ner virkar du en kant med fastmaskor, och gör gärna nån extra fastmaska i hörnen. Nu limmar du fast kartongbitar på insidan av huset (alla dekorationer kommer att limmas fast). Mitt hus är perfekt i storlek för att stoppa i cd-fodral med kortsidan nedåt, så det fick stå och torka över natten med fodral i.
Taket dekoreras efter smak och tycke INNAN plasten limmas fast på insidan. Takhalvorna kommer att virkas ihop med vitt. Jag kommer att virka ett rutmönster i vitt garn, och en tjusig kant runt hela taket. I varje ruta kommer jag limma fast en virkad nonstop. Alla dessa beskrivningar kommer senare, när jag själv kommit så långt.

Award!

Award!



Jag har fått en award från Elsa, något som verkligen lyste upp min i övrigt dunkla vardag!

De som får utmärkelsen kan kopiera reglerna och Awarden.

1. Din uppgift blir nu att själv nominera 5 andra bloggar som du själv uppskattar.
2. De som mottagit awarden, och vill skicka vidare, skall lägga upp en bild på den.
3. Länka till bloggen du fick den ifrån.
4. Ge den vidare till fem andra bloggare & länka till deras sidor.
5. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så att de vet att de fått awarden.

Jag ger min till

Jenny, aka krimskramsy
mazmade
kajaochlillakrax
cupcakeshoyas
zmul

Pepparkaksbak



Jag sa ju att jag var sugen på att virka ett eget pepparkakshus, och det har jag börjat med också. Jag hade en idé om att slippa ett pepparkakshus med stoppning, och som ser ut som en kudde. När jag stoppar saker tenderar de att tappa formen, och jag vill ju ha ett rakt och fint litet hus. Så, min idé var helt enkelt att bygga huset som man gör med ett riktigt, minus då att limma med smält socker. Huset består av två långsidor, två gavlar och två takhalvor. På insidan av dessa har jag limmat fast hårdplast för att huset ska bli stabilt och hålla formen. Jag måste säga att det blev över förväntat, och just nu står huset på tork med en bunt cd-fodral i, av nån anledning är huset exakt så stort att fodralen går i med kortsidan före. Än så länge har jag inte heller gjort takhalvorna, för jag ville se om idén funkade eller om det blev pannkaka. Så taket virkas imorgon, sen påbörjas alla dekorationer som dörr, fönster och nonstop till taket. Nonstopen ser jag verkligen (inte) fram emot!

Det nalkas jul

Och till och med jag har lite julkänslor! I helgen köpte vi en en och den står pyntad fin i vardagsrummet.


Mitt i julkänslorna surfade jag runt på nätet för inspiration, och jag fann den på etsy. Snyggare pepparkakshus får man nog leta efter! Jag har påbörjat ett eget mönster, och har hittills gjort långsidorna och gavlarna. Tanken är att jag ska virka ihop sidorna med vitt garn, men det har jag inget hemma och jag kommer aldrig iväg till garnaffären heller. Så frågan är nu om jag ska tvinga mig själv att gå till garnbutiken fastän ungen tvärvägrar, eller om jag ska använda en annan färg som till exempel rosa. Det finns lite tid till eftertanke, jag har ju bara taket kvar och huset är till dagis.

Mitt i känslosvallet av jul kom jag att tänka på min absoluta favorit bland jullåtar. Till min besvikelse insåg jag att "någon" slarvat bort den. Antagligen är den väl trasig också, var den nu ligger. Några timmar på grönans julmarknad rensade huvudet på mig och jag kom på att det finns nåt som heter google, och där hittade jag låten. Favoriten och andrapristagaren, på samma sida! Erkänn att du blir lite nyfiken på vad det är för låtar, och att du bara väntar på att jag ska säga vilka det är. Men det tänker jag inte göra, jag tänker visa! Det är iaf Tommy John som sjunger dem, de två översta på sidan.

Slutligen vill jag passa på att tipsa om en julkalender som förgyllt mina två sista decembrar: www.oioioi.se

Sista tofflorna ever

Som utlovat kommer här bilderna på tofflorna jag försökte få ihop till en 8-månaders, eftersom de förra blev för stora. Jag gjorde om mönstret så det blev mellan de två storlekarna som Phenelia gjort. Jag trodde att det var för att hon använt ett annat garn till de större som mina inte blev bra. Men jag har insett att tovning nog inte är för mig, speciellt inte om jag inte kan prova sakerna på någon.

Så här såg tofflorna ut före tvätt, de är ca 18 cm vill jag minnas och stickade i ekologisk babyull från Marks & Kattens.


Efter en tvätt har de krymt något, men de är ungefär lika stora som tofflorna från Phenelias större storlek.


Efter två tvättar har det inte hänt så mycket, och här lackade jag ur helt. Jag vet inte hur många svordomar som ekade i badrummet när jag plockade ut dem ur tvättmaskinen.


Eftersom jag är envis som synden beslutade jag att köra tofflorna i tvätten en sista gång, och då krymte något lite. De är nu något mindre än de mörkgråa som är enligt Phenelias storlek 7 månader. Phenelias mäter ca 14 cm, och mina ca 12,5. Storleksskillnaden på de tre olika storlekarna jag gjort syns på bilden.