Köp en docka eller två

Eller varför inte en klänning eller ett par finfina tvillingfiltar? Om du är intresserad av något så skicka ett mail, ibland (ganska ofta faktiskt) är jag sen på att upptäcka önskemål i kommentarer.

Jag har insett att mina grejer inte gör någon nytta bokhyllan, eller garderoben för den delen. Därför vill jag bara meddela att jag har fyra dockor, två klänningar och ett par tvillingfiltar till salu. Först till kvarn gäller!

Från vänster till höger: blomflicka, sumo, ninja och bebis. 150 kr styck, inklusive frakt.


Mossgrön klänning med hjärta, 175 kr inklusive frakt. Klänningen är ca storlek 6 månader enligt mönstret.


Ljusgrön klänning, 175 kr inklusive frakt. Även denna är ca storlek 6 månader enligt mönstret. Tyvärr har jag inte orkat sy i knapparna, men de ingår i priset. Det gröna bandet som sitter runt livet är inte fastsytt utan kan tas bort om man så vill. Eller så fäster man det om man hellre vill det.

Snälla slå mig

Ja, nästa gång jag ens pratar om att köpa nytt garn. Jag har alldeles för mycket redan! Det här är ett rätt meningslöst inlägg, det är mest tänkt som en att-göra-innan-jag-köper-nytt-garn-till-nya-projekt-lista.

Hexagonfilten
Wheelfilten
Dopklänning till bebisen
Snygga väskan som bara behöver en botten
En docka till min bror (ett porträtt av hans arbetskollega)
En väska i grått eskimo
Göra klart åkpåsen (fästa trådar, sy knappar, brodera)
Göra klart Shaun
Kakburk
Fästa trådar på röda hexagonfilten
Göra klart min smartcar (enbart hjul)

Hexagonfilten lever vidare



Och blir riktigt snygg! Jag tvivlade aldrig på att den skulle bli bra, det var bara att det var fel filt. Lite som att man går och beställer en salamipizza, och när man kommer hem får man en hawaii för de hade inte tillräckligt med salami liksom. Jag är i alla fall jättetacksam för allt fina och snälla kommentarer jag fick! Ni är jättefina som hjälper mig att försöka ta saker och ting bra fastän det inte blir som jag tänkt. Fröken ska helt klart få den här filten, men jag vet inte hur stor jag ska göra den. Tanken var att hon skulle ha den som filt i barnvagnen, och då behövde den ju inte vara så stor? Nu är den 7x5 hexagoner stor, och mäter cirka 59x37 cm. Först hade jag tänkt göra den 60x70, men nu är jag tveksam. Dels för att jag är trött på hexagoner och vill bli klar ;-) Men dels också för att det kanske blir lika bra att göra en mindre som funkar mer som ett överkast i vagnen? Äh jag vet inte. Måste göra ett par rader till så jag hinner tänker efter.

Och just ja, till de som undrar är det det här mönstret jag använt. Sen har jag gjort halva hexagoner i kanterna för att kanten ska bli rakare, det kommer kanske en liten tutorial på hur man gör halvorna men jag kan inte lova något.

Att tappa sugen

Det är inte svårt att tappa sugen och deppa ihop helt när man är gravid och oresonlig.

En av lärarna på lillherrns förskola ska få barn ett par veckor innan mig, och jag har velat virka en filt till henne ända sedan jag fick veta nyheten. Hon är en underbar lärare och Algot älskar henne. Så förra veckan kom jag på att jag ville virka den här filten åt henne, men i andra färger. Eftersom mönstret är för Alpaca kändes det lite dyrt att lägga närmare 500 kr på garn, men Alpacan ska gå att ersätta med Safran. Det står det både på Safran-nystan och på Garnstudios hemsida. Safran är lite billigare, så Micke köpte det garnet på vägen hem och betalade kanske 390 eller vad det var. Glad i hågen börjar ju jag virka på filten och upptäcker efter några varv att det är något som inte stämmer eftersom ena garnet inte kommer räcka alls. Jag börjar räkna och mäta lite. Med Safran blev min filt 83 cm bred istället för 65, och garnet skulle inte ens räcka till halva mönstret. Så jag virkar ett par provlappar för att se om det är mönstret som är tokigt eller om det är för att jag bytt garn. Jag har ju Alpaca hemma, virkar ju en filt i blåa nyanser. I alla fall, provlappen i Safran blev 12x12 cm istället för 10 cm (enligt mönstrets masktäthet) medan Alpacalappen stämde. Så, min enkla slutsats är ju att Safran INTE kan ersätta Alpaca hur som helst och det förstörde hela min fredagkväll.

Och inte slutar historien där inte. Snål som jag är vill jag ju inte lämna tillbaka de orörda nystanen och köpa Alpaca, för då skulle jag ju ha fått betala en dryg hundring mer än om jag köpa Alpaca från början. Alltså börjar jag göra en hexagonfilt istället, de är ju fina om än tidsödande med alla trådar som måste fästas. Och nu, när jag gjort knappt två rader hexagoner, och dragit upp en massa fler nystan, så har jag kommit på att jag inte alls vill göra nån hexagonfilt. Den blir fin, absolut. Färgerna är skitsnygga och garnet kommer räcka till allt utom en kant förmodligen. Ja, vad är då problemet? Det är ju inte alls den filten jag ville göra och ge till Algots lärare. Jag ville göra den där randiga i vågmönster, från Garnstudio (se länk längre upp). Det är inte ett dugg roligt att virka hexagoner när det blir "fel" filt, jag vill inte ens ge bort den för att den är "fel". Gravid som jag är sitter jag och känner att världen gått under, allt är värdelöst och ingenting är roligt. Snålheten slår alltid tillbaka på mig. Här försöker jag vara kreativ och tänka utanför lådan för att slippa slösa mer pengar, och så blir det bara tokigt. Och jag blir ju inte förvånad om jag tvingar Micke att köpa Alpaca för 500 kr så jag kan göra den där vågfilten i alla fall.

Den felande hexagonen

En bowlingkägla?



Så här ser alltså kvällens skörd ut. Det är ett projekt jag påbörjade innan jul, garnet tog slut och sen orkade jag inte gå till garnaffären för att köpa nytt. Inte förrän idag, så jag fortsatte projektet. Det ska inte bli en kägla, utan en Shaun the sheep till min son. Han älskar Shaun och blev helt till sig när jag visade honom det här mönstret, nu har han tjatat i närmare två veckor på att jag ska göra färdigt fåret och ärligt så börjat jag tröttna lite smått på tjatet.

Wheelfilten

Som vanligt blev det ändrade planer med filten jag skulle jag börja göra av mina Parisrester för att få plats till nytt i lådan. Jag kom på att jag mest hade röda nyanser och de funkar inte riktigt till en blå barnvagn. Så jag bestämde mig för att använda Drops Silke Alpaca eftersom den har samma masktäthet som Paris. Men självklart fanns inte just det garnet i butiken när Micke skulle handla. Jag som bestämt färger och allt, jag fick ta ett annat garn istället. Den här gången orkade jag inte tänka om särskilt mycket utan valde att använda Drops Alpaca, den är tunnare än Silke Alpaca men om man använder dubbla trådar är den en bra ersättning för både Silke Alpaca och Paris. Färgerna blev lite hastigt valda, men blev väldigt bra, och garnet är jättemysigt. Det ser nästan ut som jättebilligt och stickigt skräpgarn, men va förvånad man blir när man klappar på det! Nackdelen med garnet är priset, eftersom det kommer gå åt ganska många nystan. Micke köpte hem åtta nystan igår, fyra olika färger, och det gick på 352 kr har jag för mig. När jag räknade lite på det igår så kom jag fram till att jag kommer behöva lika många nystan till.

Här är iaf filten hittills.

Catherine's wheel

Heter mönstret jag testat att virka ikväll. Jag såg en skitsnygg halsduk hos moonstitches för länge sedan, jag har ofta undrat vad det var för mönstret och hittade faktiskt namnet på det bland kommentarerna: Catherine's wheel. En enkel googling ledde dessvärre inte till en skriftlig beskrivning (vilket jag föredrar, det är enklare att gå bak och titta vad man gjort) men till flera videos. Jag kollade den här och gjorde en testlapp. Min tanke är att göra en filt av mina Parisrester. Självklart kommer inte resterna räcka, men de blir i alla fall använda och lämnar plats åt nya Paris i lådan.

En halv stickad väska

Det åstadkom jag igår. Jag håller på att klura på om åkpåsen ska få luva eller inte, så jag ville hitta ett annat projekt att pyssla med under tiden jag tänker. I Skåne köpte jag ju två nystan Eskimo i grått för att sticka en sån här väska till, men det kändes tråkigt att göra en likadan. Alltså kollade jag runt efter ett annat mönster, och fastnade för det här. Självklart är inte Eskimo riktigt rätt tjocklek, och inte heller skulle mina två nystan räcka ändå. Så kom jag på att jag köpte ett fult Tuva-garn på rea förut, fyra nystan. Det lät som det skulle kunna funka så jag satte faktiskt igång att sticka. Jag stötte på måååånga problem på vägen, jag är inte alls van vid engelska sticktermer än, men lite google och lite hjälp på ett forum så fick jag faktiskt ihop bakstycket till strax efter midnatt. Så här i efterhand skulle jag vilja ha väskan större, och i en annan färg. Jag kommer antagligen göra klart den är ändå, för jag har inget bättre för mig (förutom min hemtenta nu i veckan kanske), och jag vill dessutom inte köpa garn just nu. Mönstret på väskan är jätteläckert, så jag SKA köpa ett lite grövre garn och sticka en väska som blir lite större sen.

Åkpåsen så gott som klar

Den saknar bara en eventuell luva. Jag är inne på att skippa luvan, eftersom vi aldrig använde luvor på Algot när han var liten. Och om inte luvan används ligger den bara som en knöl i nacken, och hur skönt är det på en skala? Men jag har inte bestämt hur jag ska göra än, jag får väl tänka på saken medan jag fäster trådarna (gäsp) på påsen avigsida. Finns det något tråkigare än att fästa trådar? Jag har fortfarande inte fäst alla trådar på hexagonfilten jag gjorde i höstas liksom.

Bildserie till virkade vantar med ribbad mudd


Den här bildserien är avsedd som en hjälp till dig som inte virkat ribbad mudd förut, eller om du har svårt att få ihop vantarna som beksrivs här.

Ribbade mudden
Lägg upp 13 lm


Vänd varje varv med en lm


From nu virkar du bara i maskorna bakre bågar. Om du tittar på dina fastmaskor uppifrån ser du att de ser ut som liggande v ungefär, maskan består av två maskbågar (främre och bakre). På bilden nedan ser du min lm till höger, och första varvet med fastmaskor. Du ska nu bara virka i de bakre bågarna.




När du virkat alla varv på ribbmudden bör den se ut så här.


Vik mudden dubbel, och virka i första och sista varvet med hjälp av smygmaskor.


Vanten
När du virkat ihop mudden till en tub, vänder du den så att avigsidan (den med "sömmen" synlig) hamnar på insidan. Lägg upp en lm och fördela 32 maskor jämnt över muddens sida ("ribbarna" ska vara vertikala).


När du virkat det första varvet på vanten så sluter du inte varvet med en smygmaska i första fastmaskan. Vanten virkas i spiraler, i de bakre maskbågarna. För att markera varvens början kan du använda en bit tråd i avvikande färg.


Virka enligt beskrivningen tills du kommer till varvet där hålet för tummen ska göras. Virka 9 fm, och lägg upp 8 lm. Hoppa över 8 m och fortsätt virka med fm.


Fortsätt virka enligt beskrivningen. När du ska börja minska vid fingrarna provar du vanten på handen. Minskningarna ska ske på var sida om handen hela tiden, så att vanten blir mindre över fingrarna. Markera med en bit garn i avvikande färg. Ta av vanten och fortsätt virka enligt beskrivningen.


Tummen
Så ska tummen göras. Fäst garnet med hjälp av en sm i en maska i tumhålet. Fördela 16 maskor jämnt i öppningen. Fortsätt virka enligt beskrivningen.

Mönster till virkade vantar med ribbad mudd



Jag utgick från mönstret hos stickfrossa, men gjorde en del ändringar eftersom jag hade "fel" garn och antagligen lite för grova händer också. Jag har använt Marks & Kattens ekoull och virknål 4,5 mm. En bildserie för att illustrera hur vanten blir till kommer att finnas under Tutorials.

Ribbad mudd
Lägg upp 13 lm
Virka 12 fm i bakre bågarna, i 32 varv. Vänd varje varv med 1 lm.
Vik mudden på mitten och virka ihop till en tub med hjälp av smygmaskor (avigsidan). Vänd mudden så att avigsidan hamnar inåt.

Vanten
Från rätsidan virkas nu vanten runt muddens långsida. Vanten virkas i spiraler och i de bakre maskbågarna.
Lägg upp 1 lm innan du virkar första varvet.
1-3: 32 fm
4-7: 34 fm
8-11: 36 fm
12: 9 fm, 8 lm, hoppa över 8 m, fortsätt virka fm. (tumhålet är virkat)
13-27: 1 fm i varje maska, även i lm
28-32: minska 2 m i varje sida (prova vanten och markera var minskingarna ska vara, för att få tummen rätt) Klipp av garnet och sy igen öppningen.

Tummen
fördela 16 maskor jämnt i tumhålet
2-8: 1 fm i varje m
9: minska varannan maska
10: minska varannan maska
11: 1 fm i varje maska. Klipp av garnet och sy igen öppningen.

En del ser världen i svart och vitt

Jag har sett den i vitt och grått den senaste tiden.

Jag har stickat lite på åkpåsen jag påbörjade i Skåne, och det är inte så mycket kvar nu. En bit på framstycket, luvan och sen sy ihop det till en faktisk åkpåse. Ju längre jag kommer på den desto mer ångrar jag att jag inte tog en annan färg, den blir så trist på nåt sätt. Färglös. Men jag vill inte gärna riva upp allt och göra nåt annat av garnet, så den får väl ligga i en låda eller nåt.


Eftersom jag inte är allt för glad i åkpåsen har jag påbörjat ett mindre projekt att fördriva tiden med. Inte nog med det förresten, tiden börjar kännas knapp eftersom jag fick hem min gamla kompis motionscykeln idag. För 4 år sen i tisdags köpte jag den här motionscykeln, och påbörjade ett nytt liv. Jag gick från 94 kilo till en 68 kilo, på mindre än ett år. Jag var sjukt snygg, för att vara jag alltså. Idag ser jag inte lika snygg ut, men det är väl nåt jag får ta itu med när ungen är ute. Och jag har ju min kompis igen, när jag väntade Algot cyklade jag 2-3 timmar om dagen, idag pallade jag 30 minuter. Jaja, det var ju inte det jag skulle berätta. Jag skulle berätta om att jag börjat virka ett par vantar i grått. Jag blev inspirerad av teskeden, som i sin tur blivit inspirerad av stickfrossa. Jag har fått ändra lite i mönstret eftersom jag har "fel" garn, men det blir nog bra till slut.

Onödigt vetande

I tisdags var vi på ultraljud för att se hur bebisen i magen har det. Bebisen går sen länge under namnet Bob, det har den gjort sen vi fick veta att jag var gravid. Så min kära mor som kanske kikar här nån gång behöver inte stirra upp sig, för jag tänker inte säga vad det är för kön på Bob. Hur som helst, Bob har det bra och ligger som en korv så långt ner i magen det bara går utan att ramla ut och så här såg det ut i tisdags.



Bob har redan fått en vagn. Vi bestämde oss för länge sen att det skulle bli en Bugaboo den här gången eftersom vi ofta ångrat att vi inte köpte en när vi väntade Algot. Jag ville dessutom ha en vagn som inte knäcker ryggen på mig helt i trappen, utifall att vi inte skulle hitta en större lägenhet som kanske ligger på bottenplan. I alla fall hittade vi en vagn till vettigt pris, begagnat förstås för lite snål är jag, och vi köpte den för nån vecka sen. Den var grå-röd när vi köpte den, men den röda färgen tilltalade varken mig eller Micke så vi har bytt färg och numera är den blå. Den blå färgen var också bestämd sedan länge, eftersom den är helt klart snyggast. Här är den iaf, the waggon. Och jag vet att barnvagn inte heter waggon på engelska, men ibland får man vara lite tuff också.